Vánocům neutečete ani ve městě drogového bosse Escobara: Svítí tu všechno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vánocům neutečete ani ve městě drogového bosse Escobara: Svítí tu všechno!

Ale moucha v čepici? Inu, jiný kraj…
Ale moucha v čepici? Inu, jiný kraj… (Foto Aha! – David Turek, scom)

Stále častěji odlétají Češi na svátky do teplých krajin, aby unikli vánočnímu shonu. Poslední dobou se tajným cestovatelským tipem stává Kolumbie, která své návštěvníky natolik očaruje, že se rádi vracejí. Jako únik před svátky to ale není úplně nejlepší volba. Zvyky v Karibiku se totiž velmi podobají těm našim.

V některých ohledech je dokonce Kolumbie ještě výraznější ve vánoční výzdobě, než jakékoliv město v Česku. „Na každém kroku jsou tisíce světýlek a na začátku jsem měl obrovský problém zvyknout si na ještě více kýčovité pojetí výzdoby. Netrvá ale dlouho a začne se vám to líbit. Každé okno v ulici je vyzdobeno světýlky, a čím víc to bliká a svítí, tím lépe,“ říká influencer Jakub Smrek (24), který letošní Vánoce bude v Jižní Americe trávit už podruhé v řadě. „Co by si ovšem rozhodně turista neměl nechat ujít, jsou desítky parků nazdobené světýlky a stánky s místní kuchyní,“ doporučuje Jakub.

Sváteční pokrm

V čem však zásadní rozdíl, objevíte u štědrovečerní večeře. I když Kolumbie se jako jediná země Jižní Ameriky se rozkládá u obou oceánů, na pobřeží Karibiku u Atlantského i Tichého oceánu, ryby na tabuli nečekejte. „Pokud strávíte Štědrý večer s kolumbijskou rodinou, je velmi pravděpodobné, že ten večer se bude podávat krůta, vepřové maso, Tamales což jsou plněné bochánky z kukuřičné mouky, zabalené v kukuřičném listu, nebo pečené kuře; s bramborovým a jablečným salátem,“ popisuje svou zkušenost Smrek

Vánoce bez sněhu

Díky rozdílnostem v nadmořských výškách má Kolumbie pozoruhodnou rozmanitost v teplotách. „Je zajímavé, že když přiletíte do Bogoty, uvítá vás příjemných šestnáct stupňů, jen o pár stovek kilometrů dál, kam pokračujeme, je Medellín s teplotami okolo šestadvacet stupňů. Letos vyrazíme i do Amazonie, a tam je stejně jako v Karibiku okolo pětatřiceti stupňů,“ osvětluje influencer, který na měsíční cestu vyráží s dalšími dvěma kamarády Michalem a Davidem. Bezpečí V zásadě lze konstatovat, že v posledních letech se bezpečnostní situace v zemi zlepšila. Nedoporučuje se vůbec cestovat vozem ani autobusovými linkami v nočních hodinách po vnitrozemí mimo oblasti jako je Medellín, Santa Marta či Cartagena. Nebezpečné také zůstávají regiony v okolí hranic s Venezuelou.

Kde se ubytovat

A pozor ceny jsou zde velmi příznivé. Hostely vás ubytují od 80,- korun na noc. Lze si pronajmout celý byt přes Airbnb za zhruba 300,- korun na noc. Nejdráže pak vycházejí hotely cca za 500,- Kč a výše. „My volíme pronájmy bytu, člověk má soukromí a Kolumbijci jsou velmi milí a často pomůžou, dají tipy na výlety, na zajímavosti v okolí, poradí, co v bedekrech nenajdete,“ doplňuje Michal.

Escobar tour

Pokud navštívíte Medellín a jste fanoušky seriálu Narcos, je nejspíš povinností podívat se na známá místa nejen z tohoto seriálu. „Zahájení celé tour je na hřbitově, kde se nachází hrob Pabla Escobara. Také je tu hrobka slavné královny kokainu Griseldy Blanco Restrepové, známé v kriminálním světě jako Černá vdova. Následuje vězení, které si sám Escobar postavil, které se nazývá Katedrála. Měl tu všechno jako doma, včetně »tajného« východu. Celá tour je zakončena u domu, kde zemřel,“ popisuje Freescoot, který ji navštívil přesně před rokem, Průvodce vám sdělí i nějaké konspirační teorie, o tom jak to bylo se smrtí drogového krále. Cena je 720,- Kč a zabere vám cca 4 hodiny

Santa Marta

V dnešní době se jedná o turistické středisko s nepřeberným množstvím sportovních nebo adrenalinových aktivit. Je to jediné místo v Kolumbii, odkud se pořádá nejznámější trek do Ztraceného města, (Ciudad Perdida), skrytého v džungli. V samotné Santa Martě se za zajímavé atrakce považují Tayrona. Zajímavé je i okolí města, především národní park Tayrona s krásnými plážemi, který leží asi 34 km od města, dále vesnička Taganga, známá jako potápěčské centrum, národní park Sierra Nevada de Santa Marta.

Guatapé

El Peñón de Guatapé je ojedinělý skalní útvar v Kolumbii. Jde o obrovskou skálu vypínající se do výše 200 metrů nad okolní plochý terén. Spolu s městečkem Guatapé a stejnojmenným jezerem patří mezi nejoblíbenější výletní cíle obyvatel Medellínu. Vyjít na horu znamená zdolat 740 schodů, ale výhled stojí rozhodně za to. „Myslel jsem nejprve, že vyplivnu plíce, ale zdolání těch několika stovej schodů, po několika nocích plných zábavy s místními mi rozhodně udělalo dobře. Je to skvělý lék na kocovinu,“ upozorňuje Michal Doležal.

Kokain

Většina toho, co víme o Kolumbii, zřejmě pochází ze seriálu Narcos. Právě proto může divák získat pocit, že se vše v Kolumbii točí jen kolem kokainu a Escobar je symbol země. „Rozhodně doporučuji vynechat vtípky na toto téma. Pro běžné Kolumbijce je kokain něčím odporným, co stálo životy mnoha lidí. I postava Pabla Escobara je vnímána jako největšího zločince a vraha, kterého Kolumbie poznala, není to žádný Jánošík,“ varuje influencer Smrek.

Comuna 13

Tahle kdysi vyděděná čtvrť je známá svérázným pouličním uměním – ale v této části města najdete mnohem víc, než jen hezké nástěnné malby a místa pro atraktivní selfie. Jedná se o území, kde v roce 2002 během tří dnů policie pozabíjela 1000 escobarových stoupenců a byla nejnebezpečnějším místem světa, kam se neodvážili ani sami místní. Dnes je hojně navštěvované turisty. Teď je to úplně jiný příběh. Během posledního desetiletí prošla Comuna 13 téměř kompletní proměnou – nebo to tak alespoň vypadá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.