Elektroinženýrka Eva (54) ze Vsetína: Z dřevěnice pohádkový dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Elektroinženýrka Eva (54) ze Vsetína: Z dřevěnice pohádkový dům

Zářící objekt je lákadlem pro lidi z širokého okolí.
Zářící objekt je lákadlem pro lidi z širokého okolí. (Foto archiv rodiny)

Jako jediná ve Vsetíně a okolí se oděla do svátečního hávu dřevěnice ve čtvrti Hrbová na kopci nad řekou Bečvou. Na domě i v zahradě září tisíce světýlek. Neblikají, pouze svítí.

„Nepočítáme je. Neděláme to, abychom se chlubili jejich množstvím. Ale pro pohodu a potěšení své i okolí,“ shodli se partneři Evička Lambertová (54) a František Sovadina (57). Přiznali však, že nemají rádi pompézní výzdobu a když světýlka blikají. „To je ale dost problém drtivé většiny řetězů. Mají totiž blikací režimy, což znamená, že jsou vybaveny časovým spínačem a blikají,“ vysvětlil Aha! František.

Světýlka a sníh dodávají dřevěnici patřičnou vánoční atmosféru.

Světýlka tím pádem nejdou vypnout natrvalo tak, aby jen svítila. „Proč bychom si nemohli zvolit, zda to chceme tak, nebo onak?“ ptá se František. Paní Evička je vystudovaná elektroinženýrka, a tak si věděla rady. „Tak dlouho si s tím hrála, až to vyřešila. Blikání nás už neruší,“ dodal František, který je na svou partnerku náležitě pyšný. Nyní se snaží nakupovat už jen světýlka, která neblikají. Prodejci jich prý mají, ale jen velmi omezené množství.

Není ani děda Mráz

Partneři vyzdobili nejen dřevěnici, ale také celou zahradu a oplocení. Letos začali postupně už v průběhu listopadu. „První týdny jsme se brodili v blátě, protože stále pršelo. Poslední víkend byl fajn, chumelilo,“ řekla dvojice, která nechce mít výzdobu komerční. Naopak prosazuje střídmost. „Proto nemáme žádné soby, Santy, dědy Mráze. Letošní novinkou je anděl,“ prozradila paní Evička.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.