Dobrá práce muzejníků z Liberce: Divadelní šaty z roku 1910 září novotou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dobrá práce muzejníků z Liberce: Divadelní šaty z roku 1910 září novotou

Dnešní podoba už zrestaurovaných divadelních šatů.
Dnešní podoba už zrestaurovaných divadelních šatů. (Foto Severočeské muzeum Liberec, Lenka Dolanská)

Vyřazené a nepoužívané divadelní šaty často zůstávají v depozitářích muzeí, kde na ně sedá prach. Zachovat se jich podaří jen minimum. Severočeskému muzeu v Liberci se však podařil parádní kousek. Zachránili róbu pocházející z doby ještě před první světovou válkou.

Dámské večerní šaty pochází přibližně z roku 1910. Na zakázku je ušil módní salon Julie Kugelmann v Lipsku pro liberecké divadlo F. X. Šaldy. Za časů habsburské monarchie a následně první republiky je na sobě při představeních nosila řada německých hereček. Jednou z nich byla i v Praze narozená Marianna Hellerová (†59), která vystupovala v řadě rolí napříč monarchií. Samotné šaty mají krátké kimonové rukávy, splývavou linii ze dvou vrstev a zdobené jsou korálkovou výšivkou. Restaurátorských prací se chopila Lenka Dolanská z Chrudimi. „Během práce jsme doplňovali materiál, který korespondoval s tehdejším hedvábím, ze kterého šaty byly vyrobené,“ popisuje restaurátorka Lenka Dolanská. Práce na šatech zabrala zhruba tři měsíce. Teď jsou uložené v libereckém muzejním depozitáři.

Zemřela na rakovinu

Mariana Hellerová se narodila 5. srpna 1888 v Praze v Praze jako Marie do rodiny spisovatele, novináře a politika Serváce Bonifáce Hellera (*1845 – †1922). V roce 1901 začala svoji kariéru jako hostující herečka ve Švandově divadle a Uranii. Ve Vídni absolvovala konzervatoř, hrála v Německu, později hostovala v Národním divadle, Divadle na Vinohradech v Praze, plzeňském Městském a poté do své smrti vystupovala v Divadle Vlasty Buriana. Zemřela v roce 1937 na rakovinu.

Ukrýval Lenina

Otec herečky Servác Bonifác Heller působil v redakci Lumíra, Květů a Národních listů. Byl českým vlastencem. Ač nebyl levicově orientován, v Praze na čas skrýval ve svém bytě tehdy z Ruska uprchlého V. I. Lenina.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.