Nadšený důchodce si z kamenů postavil hrádek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nadšený důchodce si z kamenů postavil hrádek

Doufá, že vnuk bude ve stavbě pokračovat
Doufá, že vnuk bude ve stavbě pokračovat (Foto ČTK/Luděk Peřina)

Hrádek Špacírštejn získal v soutěži cestovního ruchu Olomouckého kraje cenu za neobjevený skvost. Stojí v lese u Lipové na Prostějovsku. Nejde přitom o středověkou památku, ale o novostavbu. Jeho majitel Zdeněk Procházka (76) ho buduje od osmdesátých let.

„Kolem roku 1975 jsem se často toulával v lesích v okolí Lipové. Byl jsem tehdy velkým houbařem. A na stráních nedaleko obce jsem si začal všímat polorozbořených zídek, které tam kdysi vystavěli lidé hospodařící na místních lukách a políčkách,“ prozradil Aha! činorodý penzista.

„Jednou sem jeden výtečník přijel s bagrem, jednu zídku naložil a kamení odvezl pryč,“ přiblížil prvopočátek budování hrádku Zdeněk Procházka. Postěžoval si starostovi a ten mu řekl, že když mu zídka chybí, ať si postaví novou. Procházka začal tedy nosit kameny a zídka mu postupně rostla pod rukama v zeď. „Na začátku jsem ještě neměl úplně jasnou představu, co budu stavět. Jen jsem věděl, že když už stavím zeď, musím pokračovat dál,“ konstatoval stavitel a dodal: „Přidal jsem rotundy, a když jsem párkrát zmokl, tak i jakousi jeskyňku, které teď návštěvníci říkají hladomorna.“ Činorodý chlapík nosí další a další kameny a staví hrádek, který také pečlivě opravuje a udržuje. Vodí na něj také svého vnuka, v nějž vkládá naději, že právě on se stane jednou hradním pánem. „Doufám, že jím jednou Ondrášek bude. Už teď se mnou na hrádek chodívá a já mu vysvětluji, proč stavbu musím neustále upravovat a jak kameny umisťovat. Naslouchá mi a vypadá to, že jej vše kolem hrádku baví,“ prozradil novodobý hradní stavitel Zdeněk Procházka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.