Gloriet děčínského zámku prošel kompletní opravou: Barokní skvost znovu září! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Gloriet děčínského zámku prošel kompletní opravou: Barokní skvost znovu září!

Děčínský skvost opět uvítal návštěvníky.
Děčínský skvost opět uvítal návštěvníky. (Foto Aha! – Foto Michal Israel Volf)

Po roce a půl se raně barokního glorietu na zámku v Děčíně konečně vrátili turisté. Honosný zahradní pavilon prošel kompletní opravou, při které restaurátoři odhalili také několik významných nálezů. Rekonstrukce vyšla tamní magistrát na 20 milionů korun.

Žalostný stav památky ze 17. století, její statické narušení a následné uzavření pro návštěvníky přimělo Děčín k záchranné akci. První restaurátorské práce začaly loni na jaře. „Jsem rád, že se nám podařilo realizovat tuto opravu bez problémů a významná kulturní památka se dočkala obnovy,“ sdělil děčínský primátor Jiří Anděl. Během doby, kdy turisty v Růžové zahradě vystřídali dělníci, architekti a restaurátoři, došlo na kamenickou a sochařskou výzdobu, opravu zábradlí, schodiště a především vyhlídkového pavilonu a jeho spodní části, tzv. grotu. „Během realizace jsme pomocí jeřábu sundávali sochy, abychom je následně mohli restaurovat. Ať už šlo o sousoší gladiátorů či lvů,“ přiblížil architekt Tomáš Efler.

Restaurátorské práce začaly loni na jaře.

Turistická atrakce
Na návštěvníky nečeká jen opravený gloriet. Vedení zámku plánuje využít vyhlídku také k dalším turisticky zajímavým účelům. „Pro novou sezonu bychom rádi nabízeli ještě více nevšedních zážitků na zámku, jako může být romantický večer pod glorietem s večeří a obsluhou v kostýmu nebo příležitost pro zasnoubení pod glorietem,“ vypočítává ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Odkrytá historie
Při opravách narazili dělníci na dvě litinové kanonové hlavně z období klasicismu, které se využívaly k odpalování slavnostních salv. „Došlo mimo jiné i k vyčištění dávno zasypané vodní nádrže. Zcela na dně, pod více než metrovou vrstvou sutě, se skrývaly dva moždíře,“ přiblížil Vlastimil Pažourek, ředitel děčínského muzea, které se o nález postaralo.

Víte, že...
...gloriet byl vybudován po roce 1683 sochařem Kitzingerem Abrahamem Felixem? ...je celý z pískovce a jeho součástí je i tajná chodba do kaple svatého Jiří, kudy chodívala šlechta na bohoslužby?

V takto žalostném stavu byl před opravou.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.