Trosky ho pohřbily zaživa, ale vyhrabal se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Trosky ho pohřbily zaživa, ale vyhrabal se!

Přežil zázrakem
Přežil zázrakem (ara)

Když let číslo 11 aerolinek American Airlines udeřil do Severní věže WTC, Thomas Canavan se právě nacházel ve 47. patře a vedl konferenční hovor v kanceláři svého šéfa.

Makléř a jeho kolegové začali pomalu sestupovat po schodišti do bezpečí, když vtom druhé letadlo narazilo do Jižní věže. Výbuchem se část mrakodrapu i s Tomem a čtyřmi jeho kamarády zřítila a oni se najednou ocitli až v podzemí WTC. Tom zůstal uvězněn pod hromadou trosek, všechno kolem něj ztemnělo.

„Náraz mě rozplácl o zem jako brouka, mezi zuby jsem drtil suť. Ale řekl jsem si: »OK, jsem naživu«. Začal jsem se plazit, horizontálně i vertikálně. Trvalo to asi 20 minut, než jsem se vyhrabal na vzduch. Po celou tu dobu jsem měl v hlavě jen utkvělé myšlenky na blížící se oslavu třetích narozenin svého syna a na to, že se asi už nikdy nesetkám s dcerkou, kterou v té době má manželka nosila v břiše,“ vzpomíná dnes Canavan.

Až později se dověděl, že on a ještě jeden neidentifikovaný muž se zachránili, protože nad ně spadla velká betonová zeď a vytvořila bezpečnou kapsu v hromadě zkroucené ocelové výztuže. Thomas dnes pracuje v Muzeu 11. září, užívá si své rodiny a fandí oblíbenému baseballovému klubu New York Yankees. V muzeu, kde pracuje, jsou vystaveny i hodinky (foto), které se ve chvíli, kdy skončil pod troskami, navěky zastavily...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.