Po obnově Buchlova volali 30 let a nyní... Na hradu si smlsl dřevokazný hmyz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Po obnově Buchlova volali 30 let a nyní... Na hradu si smlsl dřevokazný hmyz!

Hrad Buchlov patří k oblíbeným turistickým cílům.
Hrad Buchlov patří k oblíbeným turistickým cílům. (Blesk:David Malik)

Nikomu se hrad Buchlov ze 13. století nepodařilo dobýt, jeho střechy ale mohli poslat k zemi obyčejní brouci. Už 30 let je na jeho krovy provrtané dřevokazným hmyzem vydán havarijní výměr, opravy začaly až nyní. A odhalily, že památka mohla i lehnout popelem.

Jeden z nejnavštěvovanějších moravských hradů v Buchlovicích na Uherskohradišťsku se konečně dočkal rekonstrukce jihovýchodního hospodářského křídla. Deník Aha! se mohl jako jediný podívat do jeho útrob. „Začalo se až nyní, přestože havarijní výměr byl vydaný již před více než třiceti lety. Z ministerstva kultury letos dostal Národní památkový ústav 16 milionů na celou realizaci. Opravdu za pět minut dvanáct,“ uvedl kastelán Rostislav Jošek (55). „Nad kruhovou věží Andělkou, ve které je hladomorna, současnou vinárnou, restaurací a místností pro průvodce je nutná renovace stropů, nová konstrukce krovů a střešní šindelová krytina,“ vysvětlil pak, co všechno bude potřeba. Nevynechají ani dendrochronologii (určení stáří dřevěných konstrukcí) ani stratigrafii (složení a skladba omítek). Hotovo by mělo být příští rok.

Mohl shořet

„Stále se ale objevují nečekané věci,“ naznačil kastelán. „Například v renovované části byly odhaleny nejméně tři černé kuchyně. Část konstrukce krovů a stropů zasahovala do komínových těles a při odhalení záklopu se přišlo na částečné zahoření trámů v zásypu. Přes něj se oheň nedostal dál,“ konstatoval. Tesaři a klempíři našli i utajené poselství. „Objevili cedulku – vzkaz od místního klempíře z roku 1940, kde popisuje, že Evropa hoří,“ přiblížil Jošek.

Šindele z modřínu

Na 50 tisíc šindelů bude poprvé zhotoveno místo ze smrkového dřeva z tvrdšího modřínu, krovy budou dubové. Za ta léta je zničil dřevokazný hmyz. Část původních nezasažených bude ale ponechána.

Po pařížském vzoru

Počátky hradu se datují do 1. poloviny 13. století, byl založen jako strategicky obranná pevnost a coby středisko se soudní pravomocí a takzvaným loveckým právem. Nejstarší část hradu tvořily obranné věže s obytným mázhausem, palácem a kaplí. Kaple byla vystavěna v 80. letech 13. století pražskou kamenickou hutí po vzoru St. Chapelle – královského hradu v Paříži.

Víte, že...

...hrad Buchlov leží 12 km západně od Uherského Hradiště v pohoří Chřiby v nadmořské výšce 540 m nad mořem? Pohoří se zde vymezuje třemi výraznými vrcholy. Tvoří je Holý kopec, hrad Buchlov a vrch Modla s kaplí sv. Barbory.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.