Ze zedníka hradním pánem: Jan Švec z Kváskovic žije pro svůj Švecburg | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ze zedníka hradním pánem: Jan Švec z Kváskovic žije pro svůj Švecburg

Hradní pán Jan Švec ze Švecburgu.
Hradní pán Jan Švec ze Švecburgu. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv hradu Švecburg)

Kdysi tam stávala středověká strážní věž. Dnes je na stejném místě nejmladší hrad Česka. Pánem na Švecburgu je Jan Švec (63) z jihočeských Kváskovic, který jej za pomoci přátel před 14 lety vybudoval.

Bývalý zedník Jan Švec je důkazem, že si každý může splnit svůj sen. A co je na tom nejdůležitější? Že na uskutečnění přání není nikdy pozdě! „Blížila se padesátka a já jako myslivec dostal nápad postavit si mysliveckou chatu. Místo na kopci za obcí jsem dobře znal. Jako děti jsme si tam hrály. Jenže mě ještě víc než myslivost baví šerm. Tak jsem si řekl, proč nepostavit hrad, o který by se mohlo bojovat,“ vypráví hradní pán.

Erb i prapor

Od nápadu nebylo daleko k činu. Stavebního materiálu bylo v okolí dost a dost. Posbíral kámen z polí a za pomoci přátel myslivců se v roce 2005 pustil do díla. Během dvou let vznikla nejmladší a současně nejmenší stavba svého druhu v Česku. Pán na Švecburgu vzal svou roli vážně a řádně si ji užívá. Má vlastní dobový kostým v červenožlutých barvách, ve kterém jezdí na šermířská klání i historické bitvy v okolí. Hrad má vlastní erb i prapor. „Za Švecburg řádně platím daň z nemovitosti. O tom, na kolik mě to vše vyšlo, nechci ani přemýšlet. Asi by bylo tak na pět škodovek,“ vypočítává.

Račte vstoupit

Že si Jan Švec splnil svoje představy, ho naplňuje. Největší radost má ale z nadšených návštěvníků. „Těší mě, když sem přijdou děti a mají z toho zážitek. Míří sem školky z okolí. Děti tady mají bojové hry nebo hledají poklad. Ty místní sem chodí pořád. Pořádají se tu různé akce i pro dospělé,“ říká. Stavba je volně přístupná po celý rok. Jen věž je z bezpečnostních důvodů zamčena.

Tip Aha!

Pokud se vydáte na výlet na Švecburg do Kváskovic u Paračova, nechte auto na kraji vsi. Cesta mezi poli vás dovede na odbočku k hradu. Najdete ho ukrytý na vršku mezi stromy. Odměnou vám bude výhled do okolí, můžete si tam opéct vuřty a po domluvě s hradním pánem i složit hlavu.

Nádvoří, komnaty i hladomorna

Švecburg má na malé ploše tři hradní mininádvoří, dvě komnaty a kamenný přístřešek, to vše je spojené hradní zdí. K hradu přiléhá pozorovací minivěž se střílnami, nechybí ani hladomorna. Nedaleko stojí kaplička zasvěcená patronu myslivců sv. Hubertovi. Před deseti lety ji vysvětil páter Bohdan z volyňské farnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.