Když nemáte po ruce metr... Znáte své míry? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Když nemáte po ruce metr... Znáte své míry?

Hodí se vědět, kolik měří vaše pěst, loket, stopa nebo krok. Nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat.
Hodí se vědět, kolik měří vaše pěst, loket, stopa nebo krok. Nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat. (Foto scom)

Určitě se vám to už stalo. Potřebovali jste něco přeměřit, ale neměli jste po ruce metr. Pro měřené délky ale můžete použít různé části svého těla! Stačí si zapamatovat, kolik centimetrů zhruba mají...

Orientačně nebo přesně?

Samozřejmě uvedené délky u jednotlivých částí těla jsou pouze orientační. Nicméně vy sami si můžete palec, ruku, loket apod. přesně přeměřit a zapamatovat si centimetry. Pak se rázem z orientačního měření stane přesné.

• Palec

Jde o stále používanou délkovou jednotku. Setkat se s ní můžete u rozměrů obrazovek, displejů či monitorů, udávají se v nich i průměry trubek. Je to nějakých 2,5 cm.

• Pěst

Pěst s palcem měří cca 10 cm, bez palce – tedy čtyři prsty – mají přibližně 8 čísel. Rozměr mezi roztaženým ukazováčkem a malíčkem je cca 15 centimetrů.

• Píď

Stará délková míra odpovídá nejčastěji zhruba 20 cm a měří se jako vzdálenost mezi koncem palce a malíčku. Měření pomocí opakovaných přísunů palce k malíčku se dříve říkalo pídění. Tento pohyb byl velice podobný pohybu housenek malých nočních motýlů, kterým se z toho důvodu začalo říkat píďalky. Kromě vzdálenosti od konce palce ke konci malíčku (tzv. velká píď) se rozlišují ještě dva druhy pídě – vzdálenost určená koncem palce a nataženého ukazováčku (tzv. malá píď) a prostředníčku a malíčku.

• Stopa

Odvozuje se od délky chodidla a průměrně měří 30 cenťáků, což zhruba odpovídá evropské velikosti boty 47 – 47,5. Přesnější samozřejmě je zjistit si délku své boty (chodidla) a nezapomenout, že při měření se musíte vždy dotýkat špičkou paty a patou špičky, abyste si zbytečně nepřidali centimetry.

• Loket

Určitě si vybavíte, že v pohádce Tři oříšky pro Popelku nakupuje macecha látky na lokte. Jde o vzdálenost od konců prstů k vrcholu loketního kloubu a to je zhruba 60 cm.

• Krok

Víte, že český génius a velikán Jára Cimrman měl krok dlouhý 90 centimetrů? A dokonce na milimetr přesně, o čemž se přesvědčili například majitelé stavební firmy Zakoupil a Zbořil, kterým Cimrman krokoval parcely. Nicméně krok obyčejného člověka má v průměru jen 70 – 80 cm.

Zač je toho látro...

V české lidové kultuře se ustálily délkové míry používané v 17. – 19. století. Byl to zmíněný palec, stopa, loket, ale dále i sáh (3 lokty), látro (4 lokty), prut (2 látra), provazec (52 loktů) a míle (365 provazců).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.