Pozor na diety: Vsaďte na pestrou stravu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor na diety: Vsaďte na pestrou stravu

Klíč k úspěchu? Jezte pestrou stravu
Klíč k úspěchu? Jezte pestrou stravu (istock.com)

Minerální látky, stopové prvky a vitaminy tvoří nedílnou součást výživy člověka. Nemají energetickou hodnotu a jejich potřeba v rámci denního příjmu je velmi malá, přesto jsou pro správnou funkci organismu naprosto nezbytné.

„Základním předpokladem k získání široké palety těchto látek je pestrá racionální strava. Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu minerálních látek, stopových prvků i vitaminů. Nezastupitelnou roli přitom sehrává pitný režim,“ vysvětluje konzultantka AquaLife Institutu Aneta Sadílková a dodává, že vhodným doplňkovým zdrojem minerálů a stopových prvků jsou přírodní minerální vody. 

Z hlediska nedostatečného příjmu některých vitaminů a minerálů mohou být rizikové nízkosacharidové (tzv. lowcarb) diety, které výrazně omezují sacharidy včetně těch »dobrých«, jako jsou obiloviny, chléb, brambory a další přílohy, luštěniny, ovoce, a dokonce některé druhy zeleniny. Nedostatečný příjem důležitých látek hrozí i u vegetariánství a veganství,“ varuje Sadílková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.