Vojtěch Ulman (22) našel díru na trhu: Travička zelená... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vojtěch Ulman (22) našel díru na trhu: Travička zelená...

Tady už je květena v dorosteneckém věku.
Tady už je květena v dorosteneckém věku. (Foto pro Aha! - LitCBD, ara)

Když se řekne konopí, řada lidí si vybaví omamnou látku, která v lepším případě způsobí nekontrolovatelné záchvaty smíchu, v tom horším deprese či halucinace. Jenže tahle rostlina, konkrétně látka CBD, již obsahuje, má i jiné účinky – dokáže ulevovat od celé řady zdravotních obtíží. I proto se o ni začal zajímat Vojtěch Ulman (22) a spolu se svými přáteli na Křivoklátsku založil jednu z největších vnitřních pěstíren v České republice.

Vypadá to tu trochu jako ve sci-fi filmu. Celou halu osvětlují obří lampy, u stropu visí větráky a kromě jejich tlumeného hučení je slyšet ještě příjemné šustění listí. Oči vás po chvíli rozbolí nikoli ze světla, nýbrž z té záplavy zelené, která je všude kolem vás, stejně jako typická nakyslá vůně. Návštěvník tu má jen omezenou možnost pohybu, do úzkých uliček se naklání střapaté listy všech různých velikostí. A mezi tím vším se nenápadně pohybuje Vojtěch Ulman (22), jeden ze zakladatelů firmy LitCBD.

OBJEVIL AMERIKU

Podnikání ho bavilo už odmala. V pouhých sedmi letech nakoupil první akcie, v osmnácti si vzal hypotéku a svépomocí, jen podle videonávodu z internetu, si zrekonstruoval celý byt. Ke konopí se tehdy dostal díky partě kamarádů. Když o další dva roky později realizoval cestu kolem světa, seznámil se v americké Kalifornii i se zcela jinými možnostmi využití této zajímavé rostliny. „Dozvěděl jsem se o jejích léčebných účincích a po návratu do Česka jsem zjišťoval, jaká je momentální situace na našem trhu,“ vysvětluje Vojta Ulman. „Dozvěděl jsem se, že je primárně z dovozu. Takže jsem se s kamarády Jirkou Mulačem a pak i Vítkem Bečkou pustil do nekončící série studia k pochopení a vypilování pěstebního procesu.“

Řadu informací našli mladíci na internetu, a to zejména z odborných studií. Pronajali si bývalou industriální halu na Křivoklátsku a celou ji přebudovali – rozdělili ji na několik menších částí, aby v každé z nich mohli kontrolovat jednotlivé fáze růstu rostlin. Po dvou letech pěstují kolem 60 různých fenotypů konopí a jejich výnos činí zhruba 40 kg sušených květů na sklizeň.

Mládenci jdou na pěstování vědecky, stále hledají vylepšení, piplají rostlinky jako miminka.

Účinky CBD

• Prokazatelně ulevuje od bolestí spojených s nemocemi, jako je artritida nebo roztroušená skleróza.

• Pomáhá při léčbě ekzémů a akné, urychluje regeneraci.

• Ulevuje od vedlejších projevů chemoterapie, jako jsou nevolnosti, zvracení a nechutenství.

• Krátkodobé užívání potlačuje stres, nervozitu a pocity úzkosti, podporuje soustředění.

• Napomáhá k lepšímu spánku a rychlejšímu usínání. Využívá se i při léčbě závislostí.

• Není návykové a jeho účinky se zpravidla dostavují už do 10 minut. Nežádoucí účinky se téměř neobjevují, vzácně se vyskytuje podrážděnost a průjem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.