Trávník zvelebují černýš a kokrhel: Posekáno i bez sekačky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Trávník zvelebují černýš a kokrhel: Posekáno i bez sekačky!

„Porost hraje všemi barvami,“ raduje se Jakub Těšitel.
„Porost hraje všemi barvami,“ raduje se Jakub Těšitel. (Foto Masarykova univerzita)

Vesnice o víkendu bez řevu sekaček? V současném Česku »sci-fi«. V budoucnu by to mohlo ale být realitou díky zahrádkářským experimentům přírodovědců v Brně-Bohunicích.

Žlutě a vínově kvetoucí parádu kolem budov Masarykovy univerzity tam nemají jen pro parádu. Dvojice poloparazitických rostlin – Kokrhel luštinec a Černýš rolní –  tam přirozeným způsobem udržují porost bez zásahu sekaček. „Omezují produktivitu trávníku, nenaroste do takové výšky. Není potřeba jej tak často sekat, takže hraje všemi barvami,“ vysvětlila Kateřina Knotková z Ústavu botaniky a zoologie. Zmíněné rostliny potlačují dominantní druhy a uvolní prostor rostlinám, které by jinak vůbec neměly šanci.

Škodí hostitelům

Kokrhel luštinec (Rhinanthus alectorolophus) a Černýš rolní (Melampyrum arvense) vypadají na první pohled jako jiné rostliny, jsou zelené a mají barevné květy. Pod zemí jsou ale připojeny na kořeny okolních rostlin a odčerpávají z nich vodu a živiny. „Svým hostitelům ubližují, celkovému společenstvu a biodiverzitě prospívají,“ vysvětlila Knotková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.