Farmaření budoucnosti: Jak ryby zalévají a hnojí bylinky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Farmaření budoucnosti: Jak ryby zalévají a hnojí bylinky

Saláty, horní patro statku. Jiný svět, zářivé barvy, kořeny ve vodě. Žádné substráty ani hnojiva.
Saláty, horní patro statku. Jiný svět, zářivé barvy, kořeny ve vodě. Žádné substráty ani hnojiva. (Foto Aha! - K. Kopáč, M. Brabcová)

Nedaleko Berouna realizovali před pěti lety netradiční projekt. Rybí zahradu, kde voda z kádí a akvárií hnojí rostliny, které ji opět vyčistí a pošlou zase zpátky k rybám. To vše bez kapky chemie. Unikátní systém, takzvaná aquaponie, u nás v takové míře nemá obdoby.

Že jde o rybí farmu, byste poznali stěží. Vše je ukryto v patrové budově bývalého statku. V přízemí se nachází obří kádě s rybami, v patře nad nimi je zelenina. Patnáct druhů nejrůznějších salátů, paprik či bylinek. To samo o sobě není až tak jedinečné, unikátní je ale ten systém.

Ušetří se za vodu

Oč tedy jde při aquaponii? „Je to spojení chovu ryb a pěstování rostlin v hydroponickém systému. Což znamená, že rostliny nemají kořen usazený v substrátu, nebo v zemině, ale volně ve vodě a čerpají živiny rovnou z ní,“ vysvětluje jeden z majitelů Petr Velich. To ale není všechno – jde o vodu, která pochází od ryb, je tedy obohacená o jejich »hnojivo«. Z dolního patra se čerpá nahoru a zalévá rostliny, jejichž kořeny vodu vyčistí a vrací zpět. Tak se ušetří až 95 % vody – cirkuluje totiž pořád mezi živočišnou a rostlinnou výrobou. Druhů ryb tu mají několik, ne všechny zatím nabízejí zákazníkům. Třeba bručoun australský tu teprve dorůstá. Ochutnat ale můžete dva druhy pstruhů, dva druhy sumečků, tilápii nilskou, jesetera či kapra. Některé druhy tu »piplají« od jiker, jiné nakupují. Všechny ale mají společné to, že chutnají lahodněji, než ze supermarketu, neobsahují mikroplasty ani těžké kovy, mají víc omega-3 mastných kyselin a bílkovin.

Zářící saláty…

Zatímco v dolním patře toho k vidění moc není, ryby jsou totiž ukryté v obřích kádích a jen pár jich je »vystavených« v akváriích, překvapení čeká nahoře. V několika patrech všemi barvami září nasvícená zelenina – mangold, saláty, bazalka, koriandr, chilli papričky, každá sazenice má kořen ve vodě. I ty si zde pěstují sami, kupují pouze semena. „Funguje to tak, že se semínko vloží do speciální hmoty a v ní se umístí do pěstebních stanů, ve kterých nám do čtrnácti dnů vyrostou sazeničky. Jakmile mají kořeny, tak je vložíme do kelímku, kde už se k nim dostane voda od ryb a tam rostou dalších zhruba šest týdnů,“ líčí Velich. „Je to zemědělství budoucnosti. Uzavřeli jsme ho pod střechu, díky čemuž nejsem závislí ani na počasí, ani na sezóně,“ zakončuje. Celoročně tak mají stejnou produkci, kterou pak čerstvou distribuují do gastro podniků či přímo koncovým zákazníkům.

Víte, že…

…rybí zahrada pořádá i prohlídky pro veřejnost, a to každý sudý pátek? Cena i s ochutnávkou je 200 Kč, nutná je rezervace předem.

Albín z Afriky

K nejoblíbenějším rybám patří sumeček africký. Někdy se mu říká také keříčkovec a v přírodě se vyskytuje ve sladkých vodách v Africe, Sýrii, Asii či na Madagaskaru. Má skvělou chuť a je bez šupin a kostí, proto je oblíbený i u dětí. Běžně má šedou barvu, ve zdejším akváriu je k vidění i jeden albín.

Jikry v tlamičce

Tilápii nilskou najdete i pod názvem okounovec, pochází z Afriky. Je oblíbená pro lahodné a šťavnaté maso. Patří mezi takzvané tlamovce, to znamená, že samice přechovává jikry i plůdek v ústní dutině. V Rybí zahradě si ji chovají od jiker.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.