Zahradnický rádce Aha! Jak na jarní trávník? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zahradnický rádce Aha! Jak na jarní trávník?

.
(Shutterstock)

I když počasí ještě není úplně jarní, tráva už se zelená a pokud nás má zelený koberec těšit celé léto, vyžaduje péči. Sekání je samozřejmě základ, ale samo o sobě nestačí.

Sečte správně

Na jaře trávník roste víc než v jiných měsících. Posečenou trávu nenechávejte ležet, vždy ji odkliďte. Rozhodně nemulčujte. Pod kupkami mulče může tráva zahnívat.

Provzdušňujte

Pokud zrovna nepanuje sucho a horko, můžete trávník provzdušnit vertikutátorem. To pomůže s příjmem vody, živin i vzduchu. Pokud tráva silně prorostlá mechem, musíte provzdušnění opakovat vícekrát. Po závlaze pak porost rychle ožije.

Vyplejte

Plevel jako pampelišky, jitrocel nebo jetel mohou udusit velké plochy trávníku a bránit růstu, takže je nejlépe je vyrýt, nebo alespoň useknout hned u země. Časté sečení je pak může oslabit a zlikvidovat. Snažte se vyhnout používání přípravků na hubení plevele. Chemické prostředky jsou drahé a v konečném důsledku neřeší špatný zdravotní stav trávníku, který je důvodem, proč se na něm plevel vyskytuje. Pokud máte pocit, že je nutné ho použít, zkuste místo toho použít domácí přípravek na hubení plevele.

Vyspravte

Holá místa na trávníku nevidí nikdo rád, ale dnes už není velký problém je znovu zatravnit. Prodává se speciální směs, která kombinuje travní semeno, substrát a hnojivo. Nezatravněné místo nejdřív nakypřete, uhrabte a zbavte zbytků rostlin. Potom ho posypte opravnou směsí, udusejte a denně zalévejte. Do měsíce byste se měli dočkat nového trávníku. Tímto způsobem můžete opravovat suchá místa až do září, později už by zřejmě porost nevzešel.

Zalévejte a hnojte

Pokud je sucho, trávník pravidelně zavlažujte. Ideální je zálivka dvakrát denně, ráno a večer. K hnojení používejte trávníková hnojiva, ale výhradně za deště. Za sucha hrozí popálení trávníku a vznik holých míst.

Tip Aha! Domácí hubič plevele

Velmi účinný prostředek na hubení plevele si vyrobíte za několik minut. Budete potřebovat: Na velké plochy: pětilitrový kanystr, 4 l octa 10%, 1/4 šálku saponátu na nádobí, 2 šálky soli, láhev s rozprašovačem Na drobné použití: Smíchejte 300 ml octa 10%, 30 g soli a tři kapky saponátu na mytí nádobí. Postup: Množství si vždy poměrově upravte podle toho, zda plánujete stříkat celou zahradu, nebo tři truhlíky na balkoně. Všechny ingredience dobře promíchejte, aby se sůl zcela rozpustila. Vyrobte tolik postřiku, kolik právě potřebujete, při delším skladování účinnost mizí.

Přečtěte si
Josef124
17. 10. 2023 • 21:25

My chystáme trávník i na podzim, takže pak na jaře s ním nemáme takovou práci. Kromě sekání trávník ještě dva krát za rok projedeme vertikutátorem, který manžel objednal z http­s://ww­w.az­techni­ka.cz­/zah­radni-tech­nika/­prov­zdus­nova­ce-travniku/ a vyčešeme s ním z trávníku starou trávu, provzdušníme kořeny a to je strašně znát. Když ještě trávník občas zaliju a nahnojím, tak je krásně zelený.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.