Jak zlikvidovat mravence ekologicky a bez chemie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Jak zlikvidovat mravence ekologicky a bez chemie?

Mravenci jsou nepříjemní spolubydlící, ale chemické preparáty jsou až posledním řešením.
Mravenci jsou nepříjemní spolubydlící, ale chemické preparáty jsou až posledním řešením. (Foto scom)

Jsou letos všude! Určitě jste si také už všimli, že mravenci toto léto útočí ve velkém! Snaží se dostat do vašich skříní s jídlem, stejně tak se hromadně zabydlují ve vašem trávníku. Pokud nechcete sahat po chemických pomocnících, zkuste jeden z triků našich babiček...

Jak se jich zbavit doma

1. Jedlá soda
Nechemickým pomocníkem číslo jedna je jednoznačně jedlá soda! Mravence zahubí ve chvíli, kdy ji pozřou. A nebojte se, pro zvířata je neškodná, pokud jí do sebe nedostanou velké množství. A jak soda působí? Tito malí škůdci se totiž sodě sami od sebe vyhýbají, jako by tušili, co jim může způsobit. Lze je ale zmást, a když sodu smícháte s práškovým cukrem, nepoznají to (jedlou sodu s cukrem moučka v poměru 2:1). Vzniklou směs stačí nastražit tam, kudy se k vám domů dostávají – tedy třeba před práh, do rohu okenního parapetu. Stejně tak můžete nalíčit past i ve spižírně.

2. Kukuřičný škrob
Druhou možností je sáhnout po kukuřičném škrobu, který má doma snad každá správná kuchařinka. Cestičku mravenců a vstup do mraveniště škrobem pořádně posypte. Použít můžete také rozprašovač, do kterého smícháte vodu právě se škrobem. Z něho se pak stane doslova beton, který mravence znehybní a zlikviduje.

Jak se jich zbavit na zahradě

Vroucí voda
Nejjednodušší možnost, jak zatočit s mravenci na zahradě, je nalít jim přímo z konvice do mraveniště vařicí vodu. Tuto metodu můžete použít i na spáry v chodníku, kudy nezvaní hosté vylézají.

2. Droždí
Jeden z triků, který hojně využívaly naše babičky, je použití speciální kašičky, kterou si vyrobily z kvasnic. Co budete potřebovat? Kostku droždí, polévkovou lžíci vlažné vody a k tomu půl lžíce cukru krystal. Vše rozmíchejte a vytvořte kaši. Tu pak nastražte na jejich cestičky.

3. Vápno
Co se týče vápna, tak jde o přírodní dezinfekci a zároveň i hnojivo. Na jaře je proto vhodné celou zahradu posypat vápnem. Po aplikaci počkejte se setím a sázením určitě dva týdny, než vápno zareaguje s půdní vlhkostí. Jinak byste semínka a sazeničky spálili. Proti mravencům používejte hašené vápno. Tento posyp lze aplikovat i ve skleníku a kolem něj.

Nezvěte si je sami domů
Pamatujte, že nejlepší obrana před mravenci je prevence. Proto sypké potraviny, jako je cukr, mouka, kakao apod., mějte pečlivě uskladněné v uzavíratelných nádobách. Otevřené papírové obaly jsou pro mravence jako vstupenka na hostinu.

 

 

Přečtěte si
alzbeta59
9. 5. 2022 • 03:04

Kremelina je velice dobra - na mravence, na blechy

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.