Zeman: Chci ještě jednou do Číny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zeman: Chci ještě jednou do Číny!

Prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019)
Prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019) (Twitter / Jiří Ovčáček)

Na zahájení olympiády do Pekingu bych letěl a chci se jet do Číny rozloučit. Prezident Miloš Zeman (77) včera v televizi CNN Prima News také řekl, že kauzu kolem skartace tajné zprávy BIS na Hradě považuje za bouři ve sklenici vody.

Zeman by ještě rád podnikl alespoň dvě zahraniční cesty, a to do Číny a Izraele. Jenže jak sám připomněl, kvůli zdraví má od lékařů zakázáno létat. „Jet do Číny jiným dopravním prostředkem než letadlem je prakticky nemyslitelné,“ uvedl prezident. Kdyby mu to zdraví dovolilo, už by nejspíš v Pekingu byl, protože by se zúčastnil zahájení olympiády.

Prezident také mluvil o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. On sám nesdílí obavy z ruské agrese, jelikož Moskva by podle něj konfliktem více tratila, než získala. Nesouhlasí ale s vysláním našich vojáků na východní hranici NATO. „Domnívám se, že pokud Ukrajina není členem NATO, není důvod, abychom tam posílali vojenské jednotky,“ řekl Zeman. Za bouři ve sklenici vody pak hlava státu označila kauzu skartace tajné zprávy BIS ohledně zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích.

Prezident odkazoval na vyjádření své kanceláře, která tvrdí, že vše proběhlo podle předpisů. Zeman také řekl, že dokument od zpravodajců dorazil na Hrad s nízkým stupněm utajení v režimu důvěrné. „Myslím si, ale to bych nevyčítal, že to je chyba, která se může stát, chyba BIS, že měla zprávu, pokud jí přikládala takovou důležitost, označit jako tajnou,“ podotkl.

Přečtěte si
Jan Sword
15. 2. 2022 • 00:37

Naposledy jsi tam prodal Krtečka do otroctví , koho prodáš příště!!?? Celý národ ?

j.p.toman
8. 2. 2022 • 09:34

Už asi jenom na globusu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.