Před 135 lety se do Čech dostaly lyže: Premiéru si neodbyly na horách… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Před 135 lety se do Čech dostaly lyže: Premiéru si neodbyly na horách…

První sjezd na lyžích u nás se konal na Václavském náměstí
První sjezd na lyžích u nás se konal na Václavském náměstí (Krkonošské muzeum)

Mysleli jste si, že se u nás začalo lyžovat na horách? Kdepak, kolébkou oblíbeného zimního sportu na českém území je překvapivě Praha! Poprvé se na dřevěná prkénka postavil Josef Rössler-Ořovský (1869 – 1933) a společně se svým bratrem před 135 lety, 5. ledna 1887, sjel Václavské náměstí.

Josef byl všestraným sportovcem už od dětství. A přestože v celém Rakousko-Uhersku platil pro mládež zákaz sportu, jako dvanáctiletému chlapci se mu podařilo založit Bruslařský klub. Po šesti letech, tedy už coby plnoletý, v roce 1887 dokonce uspořádal první atletické závody v Čechách. Norský omyl Během téhož roku napsal dopis do Norska, aby zjistil ceník bruslí. Jenže podpis Bruslařský klub Praha rozluštili Norové jako Bruslar ski klub, ke katalogu proto přiložili lyžařskou nabídku. Bratři Rösslerovi neváhali a ihned si objednali dva páry lyží.

Když do Česka zásilka ze Skandinávie dorazila, celníci na do té doby u nás neznámý vynález koukali nechápavě a netušili, jak jej evidovat. Nakonec ho údajně proclili jako vesla! Ještě toho večera se bratři rozhodli lyže vyzkoušet. A jelikož byla tuhá zima a spousta sněhu, stačilo v Praze najít vhodné místo. Tím se 5. ledna 1887 stalo právě 750 metrů dlouhé Václavské náměstí, které od rozestavěného Národního muzea k Můstku nabízí sice mírný, ale souvislý svah.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.