Hobit, vzpomínka na babičku: Před 85 lety strhl J. R. R. Tolkien literární lavinu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hobit, vzpomínka na babičku: Před 85 lety strhl J. R. R. Tolkien literární lavinu

Z filmového Hobita, ilustrační foto
Z filmového Hobita, ilustrační foto (Profimedia.cz)

Přes 100 milionů prodaných výtisků, vítězství v anketě o nejvýznamnější knihu minulého tisíciletí a několik filmových trháků, které dohromady vydělaly bezmála 5 miliard amerických dolarů (107 miliard korun). Celou tuhle plejádu přitom před 85 lety odstartoval jeden obtloustlý a líný pidimužík věčně pokuřující dýmku – hobit Bilbo Pytlík.

Psal se rok 1936, když profesor staré angličtiny na Oxfordské univerzitě John Ronald Reuel Tolkien (†81) zapůjčil jedné ze svých studentek vlastní rukopis nedokončeného fantasy příběhu plného skřetů, elfů, draků... A hobitů! Slečně dílo natolik učarovalo, že jej potají zaslala literární redaktorce Susan Dagnellové. A ta přiměla profesora Tolkiena knihu do roka dokončit a vydat. Dílo Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšlo 21. září 1937 a okamžitě se stalo celosvětovým fenoménem. Čtenáři si tak na Tolkienovi vynutili další příhody obyvatel Středozemě, které se staly dokonce ještě úspěšnějšími. Trilogie Pán prstenů je dnes v top desítce nejčtenějších knih na planetě. Co ale za takovým úspěchem vlastně stojí, když hlavní hrdina Hobita Bilbo Pytlík je vlastně úplně obyčejný venkovský balík, někdy dokonce obzvlášť protivný?

Kde se vzal hobit

„Dalo by se říct, že tihle pidimužíci představují typické Angličany,“ nechal se slyšet Tolkien, který slovo hobit pravděpodobně i vymyslel – jde o složeninu starých anglických výrazů pro slova »člověk« a »nora« (vzhledem k tomu, že hobiti žijí v příbytcích podobných králičím norám). Bytosti podobné hobitům se ovšem objevují už ve starodávných legendách.

Dětský svět i pro dospělé

Ačkoli Hobit dnes nechybí v knihovně snad žádného »dospěláka«, Tolkien příběh původně napsal pro dětské auditorium. Sama literární redaktorka Dagnellová dokonce zkoušela jeho čtivost na svém synovi, než Tolkiena oslovila s nabídkou vydání. Sám autor ostatně za svého života připustil, že se při psaní inspiroval vlastním dětstvím. „Kraj jsou vlastně vzpomínky na mé mládí, dům mé babičky a kopce ve střední Anglii,“ prozradil.

Naučte se (nejen) elfštinu!

Knížka je doplněna o řadu básniček a písní, které jsou psané v elfštině. Tento jazyk si Tolkien sám vymyslel. Byla to ostatně jeho záliba – namísto luštění křížovek na stará kolena konstruoval nové hatmatilky, které sice nikdo nikdy nepoužil, jejich autor je ale promyslel do nejmenších gramatických detailů. „Stejně mám ale obavu, že na to, že jsem byl profesor, lingvista a filolog, si nikdo za pár let ani nevzpomene,“ říkával.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (17. 10. 2021)

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.