Schválili odkoupení Hrabalovy chaty: Tady napsal Slavnosti sněženek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Schválili odkoupení Hrabalovy chaty: Tady napsal Slavnosti sněženek

Cílem kraje je otevřít toto místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající spisovatelův život.
Cílem kraje je otevřít toto místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající spisovatelův život. (Foto Aha! – David Malík, ara)

Odklepli to! Středočeský kraj opravdu koupí legendární chatu v Kersku na Nymbursku, kde tvořil svá úžasná díla jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století Bohumil Hrabal (1914 – 1997). Zaplatí za ni 9,9 milionu korun.

V patrové chatě v krásném prostředí Kerského lesa Hrabal krmil 25 polodivokých koček a u toho napsal třeba Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále nebo třeba povídkovou knihu Slavnosti sněženek. Právě ta je zasazena do Kerska a později ji na filmové plátno převedl režisér Jiří Menzel (1938 – 2020). Chatu koupil Hrabal v roce 1965 z peněz za honorář. Po jeho tragické smrti ji zdědil přítel Radek Eliáš a ten se ji letos v létě rozhodl prodat. „Vzpomínám, že než proběhlo dědické řízení, tak někdo chatu vykradl a vůbec netušíme, co se z ní ztratilo. Velkou část vybavení také zničily kočky,“ řekl Radek Eliáš.

Kraj má nyní s chatou jasný záměr. „Myslím, že jsme udělali pro kulturu naší země obrovský krok,“ řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Vytvoříme tu expozici, která bude zahrnovat Hrabalovy osobní předměty, a chatu otevřeme pro veřejnost,“ řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci) s tím, že u chaty vznikne ještě jiná stavba, kde bude zázemí.

Slevili dva miliony

Chata se v létě objevila v nabídce realitní kanceláře, prodávající za ni požadoval 11,9 milionu korun. Při následných jednáních se podařilo cenu snížit o dva miliony. „Myslím, že majitel si uvědomuje společenskou zodpovědnost a rád by péči svěřil Středočeskému kraji, kde bude mít jistotu, že bude s odkazem spisovatele dobře naloženo,“ řekl radní Václav Švenda.

Zatím jen přes plot

Obdivovatelé Hrabalova díla si chatu mohou prohlédnout jen přes plot. Na přípravě expozice a provozu se mají podílet za kraj Polabské muzeum a za ministerstvo kultury Památník národního písemnictví. Kraj a ministerstvo se k tomu již dříve zavázaly v memorandu o spolupráci.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.