Dům, kde se zrodil Krteček: Chtějí ho zbourat kvůli trávníku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dům, kde se zrodil Krteček: Chtějí ho zbourat kvůli trávníku

Zdeněk Miler na zahradě svého domu s Krtečkem.
Zdeněk Miler na zahradě svého domu s Krtečkem. (Foto Aha! – David Malík, Pavel Machan, ara)

Nejspíše právě na zahradě jeho domu se v hlavě Zdeňka Milera (†90) zrodil slavný Krteček, který dobyl celý svět. Dům však nyní půjde k zemi – jeho noví majitelé totiž potřebují zahradu a Milerův dům jim stojí v cestě.

Ačkoliv se ilustrátor Zdeněk Miler narodil v Kladně, kde je rovněž umístěna jeho pamětní deska, vlastní dům měl s rodinou v pražských Hodkovičkách. Tamní obyvatelé popisují oblast jako oázu klidu a možná i proto vždy přitahovala k bydlení umělce. Nyní se však zdá, že bude mnoho vzpomínek jednoho z nich srovnáno se zemí. Nynější majitelé domu po Zdeňku Milerovi se totiž rozhodli stavbu zbourat. „Noví sousedé potřebují k novému domu zahradu,“ prozradila jedna z místních.

Nevěděli jsme to

Milerovi sousedé si před nedávnem na vedlejším pozemku postavili rozlehlou novostavbu. Ta sahá prakticky od plotu k plotu a nezbylo jim tak žádné místo na zahradu. Rozhodli se tedy odkoupit i Milerův dům, zbourat ho a z jeho pozemku udělat chybějící zahradu ke svému domu. Pozůstalé Zdeňka Milera tato skutečnost nepotěšila. „Nevěděli jsme to a je nám to určitě moc líto,“ prozradila Milerova vnučka Karolína (33).

„Dům jsme primárně určitě prodávat nechtěli. Bylo to bohužel v rámci nějakých dědických sporů, kdy se ta situace vyhrotila až k jeho následnému prodeji. Jinak to udělat nešlo,“ vysvětlila. Ještě náročnější to však musí být pro Milerovu manželku Emilii (87), která se svým mužem žila 54 let a velkou část života právě v tomto domě. „Je to pro nás citlivé téma, babičku by to nejspíš rozrušilo. Vzpomínky nám ale nikdo nevezme,“ dodala vnučka Karolína. Ta byla donedávna také držitelkou práv k postavičce Krtečka, v březnu 2019 však prohrála soud a o licenci přišla.

Jak Miler ke Krtkovi přišel

Ačkoliv byl ilustrátor Zdeněk Miler autorem mnoha kreslených postav, celosvětově ho proslavil právě Krteček. Proč si do dětských pohádek vybral tak netypické zvíře, prozradil Miler ještě za svého života. „Walt Disney použil pro své kreslené filmové příběhy téměř všechna zvířátka, jen jedno ne. To jsem si vybral já,“ vysvětlil s tím, že na postavu krtka přišel již kdysi na procházce, když zakopl o krtinu. A pak vznikl první filmeček – Jak Krtek ke kalhotkám přišel.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.