Příběhy legendárního Jaroslava Foglara (†91): Jestřáb »přiletěl« v 15 krabicích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Příběhy legendárního Jaroslava Foglara (†91): Jestřáb »přiletěl« v 15 krabicích!

Velmi unikátní je první souborné vydání příhod Rychlých šípů z roku 1940. Někteří za něj nabízejí i 15 tisíc korun.
Velmi unikátní je první souborné vydání příhod Rychlých šípů z roku 1940. Někteří za něj nabízejí i 15 tisíc korun. (Foto Aha! – M. I. Volf, Wikipedie)

Stovky komiksů i knížek s příběhy známého českého skauta a spisovatele Jaroslava Foglara (†91) vystavilo nyní Regionální muzeum v Teplicích. Jsou ze sbírky Jiřího Švadleňáka (63). Mapují Jestřábovu tvorbu od 40. let minulého století až do jeho smrti.

Hoši od Bobří řeky, Kulišáci, Stínadla se bouří a především Záhada hlavolamu a Rychlé šípy. Příběhy, kterými si Jaroslav Foglar získal srdce statisíců chlapců a dívek v poválečném Československu. Zaujal také Jiřího Švadleňáka (63) z Teplic, který už více jak 50 let sbírá komiksy, časopisy a knihy nejznámějšího českého skauta. Rozhodl se po dohodě s teplickým muzeem, že část svého pokladu ukáže lidem.

Přičichl v šedesátkách

„To, co tady vidíte, je jen asi jedna třetina toho, co obsahuje moje sbírka a vešla se asi do 15 velkých krabic,“ přiblížil sběratel. K příběhům o mladých charakterních chlapcích, kteří vždy stojí na straně spravedlnosti, poprvé přičichl v šedesátých letech, kdy se mu do rukou dostalo několik čísel časopisu Mladý hlasatel, ve kterém skautské a junácké příběhy vycházely. „Líbilo se mi, že tam vystupovali kluci jako my, kteří pořádají různé výpravy, učí se pokoře, odvaze a slušnosti. Postupně jsem tak začal shánět víc a víc foglarovských děl,“ vzpomíná na začátky své sběratelské vášně pan Jiří.

Časopis za 15 tisíc

Mezi raritními kousky, jakými jsou například staré původní zápisníky 13 bobříků nebo historický rozvrh hodin z vydání Mladého hlasatele z konce 30. let 20. století, je také jeden velmi cenný unikát. „Jde o vůbec první souborné vydání příhod Rychlých šípů z roku 1940. Mezi sběrateli má velikou cenu, někteří jsou ochotni za něj dát i 15 tisíc korun,“ usmívá se hrdý majitel neobvyklé sbírky. Jak sám ale dodává, penězi se jeho sbírka vyčíslit nedá. „O tom to není, je to srdeční záležitost. Dodnes si procházím knihovnami, kde mám sbírku uloženou, a vybírám si podle nálady výtisky, kterými si pak listuji a vracím se k příběhům mého mládí,“ svěřil se muž, který se živí jako výškový pracovník.

Pamětník z Kladna

Mezi návštěvníky, kteří se přišli podívat na jedinečnou výstavu, se objevil také Slavomil Brož (79) původem z Kladna. Pamětník, jenž věnoval Jiřímu Švadleňákovi nejen desítky publikací, ale také zajímavé vzpomínky na Jaroslava Foglara. „Byl jsem u něj v oddílu, měl přezdívku Jestřáb a byl to formát. On tím žil, byl to jeho svět. Hodně jsem se od něj naučil, zvláště když jsem pak jako učitel pracoval s mládeží, snažil jsem se jim dál předávat Foglarův odkaz,“ zavzpomínal pro Aha! senior. „To už dnes mezi mladými téměř neexistuje, to, co jsme prožívali my například při výpravách do jiných čtvrtí Prahy nebo při lovení tzv. bobříků,“ dodal.

Víte, že...

...Jaroslav Foglar (1907– 1999) byl populární český spisovatel literatury pro mládež? Jde o významnou osobnost českého skautského hnutí, redaktora několika dětských časopisů a skautské vychovatele.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.