Miroslav Zikmund (†102): Hypotéza o dlouhověkosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Miroslav Zikmund (†102): Hypotéza o dlouhověkosti

Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Horoskop cejlonského astrologa vyrytý do palmového listu mu prorokoval pětaosmdesát a konec. Cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund se na svoji poslední pouť vydal mnohem později, zemřel ve středu, bylo mu 102 let.

Měl bohatý a dobrodružný život, projel celý svět, legendární je především první výprava, kdy s kamarádem a »dvojčetem « Jiřím Hanzelkou v sériově vyráběné tatře objeli půlku zeměkoule (1947 – 1950). „Kdybychom se zpozdili, nikam se nepodíváme,“ připomínal, že komunistický puč v roce 1948 znamenal zavřené hranice a přítrž podobným eskapádám.

„Život je přesný součet náhod,“ říkával. „Nás nakazil Emil Holub, mimochodem nedoceněný badatel a cestovatel,“ tvrdil s tím, že měli obrovské štěstí. Trefili se mezi obrovské politické trable 20. století, nacismus a komunismus. Vešli se také do doby, než technologie propojila svět. „Kdybychom se my narodili o padesát let dříve, jedeme jako Holub, který cestoval se 64 voly a 8 spřeženími. Na jednom měl dokonce pontonový člun. A vyrazit později? Mělo by to smysl, když vám internet všechno ukáže?“

Umíráček lidstva

Tempo, které svět nabral, glosoval úsměvně, bez hořkosti, měl moderní myšlení, věděl, že nemá smysl nikterak brzdit. Ale rýpnul si občas a mělo to vtip. „Víte, proč jsem vydržel tak dlouho? Mohl jsem jezdit v Plzni do gymnázia tramvají, ale tatínek mi řekl: budeš chodit pěšky, tělo se musí trénovat! Dnes rodiče vozí děti do školy autem, dětičky jsou líné popojít tři čtyři stanice a tloustnou. Někdy si myslím, že jestli to takhle půjde dál, ochrnou lidem nohy a zbude jim jenom obrovská hlava.

Blesk Podcast: Miroslav Zikmund (†102) se mnou jde na jižní pól, říká Petr Horký

Video se připravuje ...

Ti zhuntovaní lidičky budou stát v kolonách v autech, až jim ta obrovská hlava klesne na volant a spustí klakson. A to bude umíráček lidstva,“ vyprávěl Miroslav Zikmund v posledním rozhovoru pro magazín Lidé a země. Další recept na dlouhověkost má prý v kůlně na zahradě. Čeká tam na něho pět nejvěrnějších kamarádů, kteří prý nikdy neodmítnou spolupráci! „Jmenují se kosa, hrábě, vidle, krumpáč a lopata. A ti mě drží ve formě. Mimoto také denně cvičím.“

Čísla, která berou dech

  • Za 3,5 roku při první cestě projeli 44 zemí, urazili 111 000 kilometrů, z toho 61 700 ve své tatře.
  • Pořídili 10 000 fotografií a natočili 11 kilometrů filmu.
  • Napsali a připravili více než 2000 novinových a rozhlasových reportáží. 
  • Jenom Český rozhlas odvysílal z jejich cest 700 reportáží!
  • Celkový náklad knih Zikmunda a Hanzelky se dodnes odhaduje na 6,5 milionu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (5. 12. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.