Pravěkému šamanovi vrátili tvář: Měl tmavou pleť, trápil ho kostižer | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pravěkému šamanovi vrátili tvář: Měl tmavou pleť, trápil ho kostižer

Podoba šamana vytvořená podle kostí nalezených v Brně.
Podoba šamana vytvořená podle kostí nalezených v Brně. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ČTK/V.Šálek)

Jako živý, jen promluvit. Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek z Moravského zemského muzea oživili podobu pravěkého šamana, který žil před 26 tisíci roky na území Brna.

Jeho lebku a kosti vykopali dělníci v roce 1891 na Francouzské ulici. „Lebka se dochovala jen částečně, proto tvář na figuře překrývají ozdoby ze schránek třetihorních měkkýšů,“ upozornila Vaníčková. Muž, který prováděl duchovní rituály, byl robustní postavy a tmavé pleti. Zkoumání odhalilo, že trpěl chronickým zánětem kostí, tzv. kostižerem. Trpěl silnými bolestmi, což mělo vliv na jeho psychiku. „Právě z těchto osob se rekrutovali šamani, čili osoby domněle schopné komunikace s duchy v zájmu svého společenství,“ uvedl archeolog Martin Oliva.

Zrekonstruovali i loutku

Odborníci z Pavilonu Anthropos sestavili i pravděpodobnou podobu loutky z mamutoviny, kterou šaman používal při rituálech. Podobné používali sibiřští šamani o tisíce let později. Torzo sestávající ze tří dochovaných částí, hlavy, trupu a levé ruky, patří k unikátům ve vlastnictví Moravského zemského muzea.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.