V Karviné ukradli sochu Kodeta a další: Zloděje chytili, sochy jsou zničené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Karviné ukradli sochu Kodeta a další: Zloděje chytili, sochy jsou zničené

Kristián Kodet
Kristián Kodet (Foto Aha! – Michal Charbulák, ara)

Smutno bylo v Karviné, když tu koncem května zjistili, že někdo ukradl dvě sochy: Bojovníka z parku a Živý pramen z parku u Lázní Darkov. Ten pravý šok přišel však až nyní.

Policisté dopadli a obvinili několikačlennou skupinu, která díla v hodnotě 1,8 milionu ukradla. Obvinili i provozovatele sběrny, jenž bronzové sochy vykoupil a rozřezal. „Figury jsou nenávratně zničeny,“ uvedla mluvčí policie Daniela Vlčková. Nejdříve zloděj (46) odcizil z podstavce bronzovou plastiku Živý pramen. „Umělecké dílo v hodnotě asi 800 tisíc prodal zájemci asi za čtyři tisíce,“ popsala mluvčí. Nešlo o milovníka umění, ale podobného vykuka. Sochu odvezl coby barevné kovy do sběrny mimo Karvinou, inkasoval za ni 27 tisíc. Na krádeži další více než 2,5 metrů vysoké bronzové sochy Bojovníka se kromě prvního zloděje podíleli ještě další dva, vážila 460 kilo. „Za figuru v ceně milion obdržela skupina 100 tisíc,“ podotkla Daniela Vlčková. Obviněno je celkem sedm lidí a jedna firma, ve vězení mohou strávit až osm let.

Zděšený sochař

Syn autora sochy Živý pramen Jana Kodeta (†64), taktéž sochař Kristián Kodet (73), je ze všeho zděšený. „To je strašné! Moc jsem chtěl sochu do Muzea tří generací Kodetů ve Velkém Meziříčí. Proč to ten člověk udělal? Vždyť zničil nádherné a cenné dílo. Neexistuje žádná kopie,“ řekl pro Aha! autora Kristán Kodet.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.