Spokojená »uklízečka« Eleanora: Oprašuji nejkrásnější zadek na světě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Spokojená »uklízečka« Eleanora: Oprašuji nejkrásnější zadek na světě

Je oblý, samozřejmě pevný, radost pohledět.
Je oblý, samozřejmě pevný, radost pohledět. (Foto Reuters)

Nejlepší práce na světě! Kdo tohle má? Restaurátorka Eleanora Pucci už pátým rokem co dva měsíce čistí sochu Davida ve florentské galerii Akademie. Však také ideál mužské krásy opečovává s láskou i respektem.

Michelangelova slavná socha se šestkrát do roka obestaví lešením, dělníci dávají velký pozor, aby ani neťukli do vzácného bělostného carrarského mramoru. Je zavřeno, v galerii je chrámové ticho, možná si jen sochy šeptají nějaké tajnosti. Druhý den ráno v pondělí nastupuje Eleanora, zakloní hlavu a zbožně vzhlédne k sošnému králi Davidovi. Postojí chvíli, pozdraví ho potichu a vyhoupne se svižně nahoru.

Smítka a pavučinky

Je to obřad, ve výšce pěti metrů se upřeně zadívá do Davidových očí, ještě chvíli rozjímá a pak zahájí očistnou lázeň. „Vždy je to pro mě svátek. Těší mě, že aspoň nepatrně mohu přispět k zachování téhle krásy,“ vypráví Eleanora. Nejprve skulpturu ze všech stran a pozic vyfotografuje a nechá snímky porovnat s těmi minulými. Co kdyby se objevila prasklinka? Poté začne oprašovat vlasy, vymetat mikroskopické pavučinky. Prach z kartáčku hned spolyká hubice vysavače, umístěného na zádech.

Krotitelka duchů

Pucci připomíná mládence z filmu Krotitelé duchů, vysávající příšerky do protonových batůžků. „Během let jsem si vytvořila s Davidem přátelský vztah, silné citové pouto. Už je vlastně mým starým známým.“ Čistí i další sochy v galerii, ale David je speciální. „Jsou v tom silné emoce, nebráním se jim. A obdiv k umělci, který tuhle krásu stvořil.“ Když paní Pucci pucuje Davida, je to sváteční chvilka. Jinak se celé dny stará o ﷯obrazy, další sochy, sleduje možné defekty, červotoče v dřevěných rámech. Ale tenhle naháč jí zůstává hluboko v srdci, je to prostě láska.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.