Záchranáři á la US Army: Plná krev rovnou ve vrtulníku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Záchranáři á la US Army: Plná krev rovnou ve vrtulníku

Šéf moravskoslezských záchranářů Roman Gřegoř s boxem, ve kterém vrtulníky vozí plnou krev.
Šéf moravskoslezských záchranářů Roman Gřegoř s boxem, ve kterém vrtulníky vozí plnou krev. (Foto Aha! – Michal Charbulák, ZZS MSK)

Větší šance na udržení pacienta při životě, mají záchranáři v Moravskoslezském kraji. U velké ztráty krve při nejtěžších úrazech, třeba po autonehodách či pádech, mohou využít podání tzv. plné krve přímo v zasahujícím vrtulníku.

Inspirací byly postupy americké armády, třeba uskladnění či převoz boxu s krví ve vrtulníku. „Dosud byl průměrný čas od prodělání úrazu po zahájení transfúze asi hodina. Nyní jsme schopni ho zkrátit o půl hodiny. To je velmi podstatný čas,“ řekl krajský šéf Roman Gřegoř. Každý den je záchranářům dovezena nová krev z Krevního centra.

Víte, že….

…pojem plná krev znamená, že obsahuje krevní plazmu, destičky i červené krvinky. Obvykle se po odběrech od dárců zpracovává na jednotlivé složky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.