A noci jsou zde tiché: 7 rad, jak zabránit chrápání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

A noci jsou zde tiché: 7 rad, jak zabránit chrápání

ilustrační foto
ilustrační foto (istockphoto.com)

Chtěli byste usínat vedle sebe, ale nejde to? Posíláte partnera každou noc na gauč do obýváku, nebo tam utíkáte sami? Pokud tomu tak je, asi už jste vyzkoušeli různé možnosti, jak chrápání potlačit nebo jak si co nejlíp zacpat uši. Jaké aktivní a pasivní způsoby máte k dispozici?

1. Převalte se na bok

Některé spánkové polohy, například leh na zádech, zvyšují pravděpodobnost chrápání. Pokud si zvyknete spát na boku, může se problém s chrápáním zlepšit, nebo úplně vymizet. Pomůže také vyvýšení polohy hlavy o 10 až 15 cm.

2. Dostatečně pijte

Při dehydrataci se ústa a nos zalepí sekrety, což může způsobit chrápání.

3. Vyřešte alergie

Alergeny, jako jsou pyl, prach či zvířecí chlupy, mohou dráždit dýchací cesty a přispívat ke chrápání. Mohou také způsobit zánět nosní sliznice, a tím pádem i zúžení průchodnosti dýchacích cest.

4. Zvlhčujte vzduch

Suchý a teplý vzduch může způsobovat chrápání, řešením tedy může být umístění zvlhčovače vzduchu do ložnice. Pomůže i nádoba s vodou, do které přidáte pár kapek éterického oleje z máty, citronu nebo eukalyptu, jenž otevře dýchací cesty. Proti chrápání je také účinná horká sprcha před spaním.

5. Ignorujte alkohol

Pivo nebo sklenka vína vám mohou pomoci usnout, alkohol ale uvolňuje tkáně v krku, které se rozšíří, zablokují dýchací cesty a výsledkem je nepříjemné chrápání.

6. Zkuste speciální sprej

V lékárnách jsou k dostání různé spreje, které působí na měkké tkáně dýchacích cest a slibují zmírnění chrápání. Jejich účinek je velmi individuální a závisí na míře chrápání.

7. Existuje i operace

Pokud odborník zjistí, že chrápání vzniká vibracemi měkkých tkání hltanu, lze potíže vyřešit celkem jednoduchým estetickým zákrokem pomocí laseru.

Když všechno selže... 

  • Ucpávky do uší: Je to levná a jednoduchá varianta. Na trhu jsou i opakovaně použitelné ucpávky, často kovové, s omyvatelnou silikonovou koncovkou, které ucpou zvukovod lépe.
  • Vychytávky: Existuje mnoho pomůcek od náustků, dilatátorů, stahujících popruhů přes hlavu až po kompletní obličejové masky. Spát v nich ovšem často není nic příjemného.
  • Elektronika: Existují přístroje monitorující chrápání a při jeho zjištění probírá chrápajícího spáče elektrickými impulzy nebo třeba vibracemi v uchu, což však velmi snižuje kvalitu spánku uživatele. Nově se objevily i ucpávky do uší, které přehrávají bílý šum.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.