Ocet jako superčistidlo: Při jarním úklidu si s ním vystačíte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ocet jako superčistidlo: Při jarním úklidu si s ním vystačíte

Obyčejný ocet dělá při úklidu domácnosti zázraky.
Obyčejný ocet dělá při úklidu domácnosti zázraky. (Foto scom)

Jaro se začíná hlásit o slovo. Přibývající sluneční paprsky rozjasňují domov a odhalují místa, která jsou po zimě zralá na generální úklid. Na ten si ale vystačíte s tím, co máte doma – s obyčejným octem.

1. Lednice
Při jarním úklidu rozhodně nezapomeňte na lednici. Dokonce byste ji měli čistit jednou za čtvrt roku. Jak na to? Na čištění vnitřního prostoru lednice a odstranění zápachu smíchejte ocet a teplou vodu v poměru 1:1 a přelijte do rozprašovače. Nastříkejte na vnitřní prostory lednice a rozetřete hadrem do sucha. Pokud potřebujete silnější kalibr. Smíchejte 2 díly octa s 1 dílem teplé vody.

2. Univerzální čistič
Na čištění kuchyňských povrchů, nábytků, koupelen nebo podlahy, přilijte do horké vody ocet, přisypte jedlou sodu a vymačkejte šťávu z citronu. Promíchejte a ihned použijte na čištění zmíněných povrchů. Jak na to? Smíchejte ¼ hrnku octa, 1 lžíce jedlé sody, 1 litr horké vody, ½ citronu a ihned použijte na čištění zmíněných povrchů.

3. Sprcha
Zaschlá voda nebo mýdlo na skleněných dveřích sprchy nebo sprchové zástěně se jednoduše zbavíte směsí octu a mycího prostředku na nádobí. Jak na to? Teplou vodu smíchejte s octem v poměru 1:1 a přidejte lžičku mycího prostředku na nádobí. Stačí postříkat povrch, nechat 20 minut působit a opláchnout vodou. Následně vyleštěte hadříkem z mikrovláken.

4. Umyvadlové baterie
Vodní kámen a další nečistoty na umyvadlových bateriích jsou nejen nevzhledné, ale mohou být i rájem pro bakterie. Aby byly umyvadlové baterie zase jako nové, stačí je jen postříkat čistým octem. Jak na to? Papírovými utěrkami omotejte špinavá místa a pomocí čistého octu ve spreji papírové utěrky namočte. Nechte působit 1-3 hodiny (podle síly znečištění), poté vyleštěte dosucha.

5. Okna
Mytí oken patří mezi neoblíbené úklidové práce, ale po zimě je potřeba se k němu odhodlat. Vyzkoušejte kombinaci octa, kukuřičného škrobu a vody. Nebudete se stačit divit, jak okna prokouknou. Jak na to? Promíchejte ¼ hrnku octa, lžíci kukuřičného škrobu, 2 hrnky teplé vody a přelijte do rozprašovače. Sprejujte rovnoměrně na okna a suchým hadrem vyleštěte.

6. Dřez a umyvadla
Na špinavý povrch dřezu a umyvadla je výborná kombinace jedlé sody a octa. Ty lze použít i na ucpaný odpad. Jedlou sodu nasypte do odpadu, zalijte octem a po půlhodině působení přelijte konvicí vroucí vody. Jak na to? Připravte si ½ hrnku jedlé sody, ½ hrnku octa ve spreji. Jedlou sodou posypejte povrch dřezu či umyvadla a postříkejte octem. Nechte působit a smyjte vodou.

7. Kůže
Máte doma koženou sedačku? Ocet s vodou je účinnější než speciální, mnohdy předražené čisticí prostředky. Než začnete, sedací soupravu pořádně vyluxujte. Jak na to? Smíchejte ocet s teplou vodou v poměru 1:1, přelijte do rozstřikovače a nastříkejte na sedačku. Poté rozetřete hadrem s mikrovlákny a následně vysušte čistou utěrkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.