Rakytník, oranžový zázrak: 3 tipy, co s ním | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 21. července 2025

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Rakytník, oranžový zázrak: 3 tipy, co s ním

Rakytník platí za zázrak
Rakytník platí za zázrak (Profimedia.cz)

V poslední době je rakytník velmi populární léčivkou. Navíc je nenáročný na pěstování a na podzim rozsvítí zahradu oranžovými plody. Je to zkrátka rostlina, kterou se vyplatí mít v okolí.

Nejlepší doba pro sklizeň rakytníkových bobulí je těsně před prvními mrazy. Obvykle se bobule sklízejí od poloviny září do října. Vzhledem k tomu, že je rakytník trnitý keř a bobule na něm rostou v hustých trsech, je jejich sběr trochu oříšek. Je možné buď bobule z keře odstříhat i s větvemi (ale není možné keř »oholit«, protože by příští rok nerodil), další metoda je nechat plody zmrznout a pak keře protřepat a plody posbírat. Je také možné bobule z keře sklízet obyčejnou vidličkou.

Čaj

Potřebujete: ✔ 2 lžíce suchých plodů rakytníku s několika listy ✔ 250 ml vody Postup: Do hrnce nasypte bobule, sušené listy a vodu. Přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a přikryjte pokličkou. Nechte bobule a listy 10 minut louhovat. Přidejte trochu citronové šťávy, můžete přisladit medem.

Džem se skořicí

Potřebujete: ✔ 1 l šťávy z rakytníku ✔ 500 g krupicového cukru ✔ 600 g hrušek ✔ 2 tyčinky skořice ✔ 16 celých tobolek kardamomu ✔ 600 g jablek Postup: Z bobulí rakytníku vylisujte šťávu na odšťavňovači, tu přelijete do hrnce a přidejte cukr, nastrouhané hrušky, celou skořici, tobolky kardamomu a na kostky nakrájená oloupaná jablka. Vařte 15 – 20 minut na potřebnou hustotu a nakonec vyndejte skořici. Hotový džem plňte do vyvařených sklenic a nechte vychladnout dnem vzhůru. Skladujte v temnu a chladu až několik let. Tip: Abyste zjistili, jestli už má džem správnou hustotu, dejte trochu na talířek a nechte zchladit v lednici.

Skandinávský ocet

Potřebujete: ✔ 200 g čerstvých plodů rakytníku řešetlákového ✔ 500 ml bílého vinného octa ✔ 250 g krupicového cukru ✔ sterilovanou skleněnou nádobu o objemu 2 litry se skleněným víčkem Postup: Bobule dvakrát nebo třikrát propláchněte ve studené vodě a pak nechte okapat v cedníku. Smíchejte ocet a cukr v hrnci s 200 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Tuto směs nechte zcela vychladnout. Vložte bobule do dvoulitrové sterilizované sklenice a zalijte je octem. Sklenici uzavřete a nechte ji 4 týdny v klidu stát.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry