V Olomouci vystavují velmi vzácnou hrdličku: Na světě jich je posledních 81! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

V Olomouci vystavují velmi vzácnou hrdličku: Na světě jich je posledních 81!

Vypadá nenápadně, patří však k nejvzácnějším živočichům.
Vypadá nenápadně, patří však k nejvzácnějším živočichům. (Foto Zoo Olomouc)

Jednoho z nejvzácnějších živočichů na světě získala v minulých dnech olomoucká zoo na Svatém Kopečku. Jde o hrdličku sokorskou, kterých žije už jen pouhých 81 jedinců.

Ve volné přírodě byl tento pták definitivně vyhuben v 70. letech minulého století. Mohou za to ovce a kočky. „Tento druh hrdliček byl endemitem ostrova Socorro v Tichém oceánu. První ránu dostaly, když tam osadníci začali chovat ovce. Ty vypásly vegetaci,“ řekla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. „Druhou ranou byly kočky, přivlečené se vznikem vojenské základny, které dokonaly zkázu hrdliček tím, že jejich zbytky sežraly,“ dodala. Zbývajících 81 jedinců žije v evropských zoologických zahradách. Na Hané je to historicky první chov.

Vybíraví samci

Množení hrdliček sokorských v zajetí je velmi problematické. Jsou totiž vnitrodruhově velmi agresivní. Samečci jsou navíc velmi vybíraví, a pokud se jim partnerka nelíbí, zabijí ji. Sestavit chovný pár je proto takřka nemožné a osud těchto hrdliček je velmi nejistý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.