Orli mořští u Toužimi... Samičku otrávili, mládě uhynulo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Orli mořští u Toužimi... Samičku otrávili, mládě uhynulo

Mrtvá orlí samice ležela pod hnízdem
Mrtvá orlí samice ležela pod hnízdem (Foto Pavla Tájková)

Uhynulou samici orla mořského našli turisté u Toužimi na Karlovarsku. Případ nyní řeší policie, s největší pravděpodobností je za tím jed. „Uhynulý orel ležel přímo pod hnízdem, které bylo 35 metrů vysoko. Tam bohužel hasiči našli už jen mrtvé orlí mládě. Bylo mu pár týdnů,“ sdělila Pavla Tájková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, pracoviště CHKO Slavkovský les.

Další orlí pár opustil svoje hnízdo v NP České Švýcarsko. „Kontrola ukázala vyklobané vejce i s nevylíhnutým zárodkem. Zahnízdit znovu už letos orli nestihnou,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov. Důvodem mohli být neukáznění hluční turisté, kteří orly vyplašili, přestože správa parku pravidelně kvůli hnízdění dravců omezuje jejich pohyb. Česká společnost ornitologická za letošní rok eviduje už 18 otrávených dravců, z toho 10 orlů mořských.

Byl to karbofuran

K otravě mohlo dojít nepřímo látkou karbofuran. Ten je sice v Evoropě zakázaný, stále ho ale někteří lidé používají proti hlodavcům a škůdcům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.