Babiš před soudem: Svědectví klíčové svědkyně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Babiš před soudem: Svědectví klíčové svědkyně!

Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17.10.2022)
Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17.10.2022) (Foto Blesk - Jiří Koťátko)

Dalším kolem včera pokračoval soud v kauze Čapí hnízdo. A zazněla dvě dost protichůdná svědectví. Zatímco jedna svědkyně uvedla, že farma nebyla součástí Agrofertu, druhá mluvila o projektu jako o dítěti Andreje Babiše (68, ANO).

Po dvoutýdenní pauze se znovu rozběhl soud s Babišem a Janou Nagyovou (52), kteří jsou obžalováni z dotačního podvodu a v případě viny jim hrozí až 10 let za mřížemi. Zásadní mělo být svědectví finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové (56). „Z mého pohledu nebyla farma součástí holdingu Agrofert,“ sdělila u soudu.

A řešilo se také, proč holding vedl účetnictví Čapího hnízda. Procházková si však podle svých slov nevzpomíná, kdo koho oslovil s žádostí o vedení finančních knih. Ta byla několikrát označena za zásadní svědkyni. „Je opravdu klíčová, a to už proto, že pro Andreje Babiše, respektive pro Agrofert, pracovala od roku 1998,“ zhodnotil její důležitost právník Jan Černý.

Bez něj nic

Výpověď marketingové specialistky Terezy Svěrákové, která se v roce 2012 podílela na reklamě pro Čapí hnízdo, pak expremiéra nepotěšila. „Byla jsem překvapená, jaký vztah k tomu má. Řekl mi, že je to jeho dítě,“ uvedla k propojení expremiéra s farmou. „Říkal mi, že je to něco, co si vybudoval opravdu podle svého a cítí se tam dobře. Bylo jednoznačné, že se nesmí schválit nic bez pana Babiše,“ dodala. Taková tvrzení ale šéf hnutí ANO odmítl. „Paní svědkyně má strašně bujnou fantazii,“ ulevil si.

Babiš mladší vzpomíná

Finanční ředitelka holdingu Procházková byla u soudu už dříve několikrát zmiňována. Mluvil o ní i Andrej Babiš mladší (39). Ten prohlásil, že byla přítomna v centrále Agrofertu, když tam podle jeho vyjádření podepisoval nějaké smlouvy. „U podpisu smluv byla přítomna paní Petra Procházková. Do telefonu mi někdo řekl, že je to něco ohledně farmy,“ uvedl Babiš junior. „Pomáhala jsem mu s daňovým přiznáním,“ řekla Procházková ke svému vztahu se synem expremiéra.

Expremiér v exekuci

Bývalý předseda vlády Babiš a jeden z nejbohatších lidí v Česku čelí exekuci. Důvodem je jeho omluva Janě Filipové. Ta se v roce 2018 účastnila demonstrace proti šéfovi hnutí ANO. Babiš protestující označil za zaplacené. Filipová jej žalovala a soud nařídil expremiérovi omluvit se. Ten tak učinil, avšak s dovětkem, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Tím podle advokáta Filipové Aleše Rozehnala svoji omluvu v podstatě negoval. Rozehnal proto podal k soudu exekuční návrh na bývalého premiéra. Ten tak nebude moci nakládat se svým majetkem. Šéf hnutí ANO má teď lhůtu 30 dní na nápravu. Pokud by tak neučinil, hrozí mu pokuta.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.