PROCES S BABIŠEM: Soud rozdává vstupenky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PROCES S BABIŠEM: Soud rozdává vstupenky!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zbyněk Pecák)

Táhne se roky a hýbe českou politikou. Řeč je o kauze Čapí hnízdo, kde se řeší možný 50milionový dotační podvod. V pondělí vypukne soud s Andrejem Babišem (68, ANO) a čeká se enormní zájem veřejnosti. Soud tak pustí do síně jen toho, kdo bude mít vstupenku.

Kvůli očekávanému velkému zájmu veřejnosti Městský soud v Praze rozhodl, že na 80 míst v síni bude rozdávat vstupenky prvním příchozím. Kdo se bude chtít probojovat dovnitř, musí si pospíšit. A to i přes to, že se na jednání vybrala ta největší síň, co v soudní budově ve Spálené ulici je.

Kdo dřív přijde...

„V rámci opatření proti přeplňování jednací síně bude přístup do ní upraven vydáváním vstupenek,“ řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Každý den se tak před místností 101, kde jednání budou probíhat, budou rozdávat vstupenky stylem, kdo dřív přijde, ten dřív mele. A to každý den znovu. V případě velkého zájmu, který se očekává, se otevře i balkon s dalšími 36 místy.

Problém dotace

Podle obžaloby Babiš svým vlivem a činností vytvořil podmínky, aby Farma Čapí hnízdo zdánlivě splňovala pravidla pro získání padesátimilionové dotace z evropských peněz pro malé a střední podniky. Podstatou případu je, že Čapí hnízdo původně patřilo Agrofertu, v roce 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost a později získalo dotaci, na kterou by jako součást holdingu nemělo nárok.

Nehoda Upíra Krejčího byl pokus o sebevraždu? A Babiše evidovala StB oprávněně

Video se připravuje ...

Hrozí mu 10 let

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Farma se pak po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svěřenských fondů a o rok později společnost Imoba z holdingu dotaci vrátila. Babišovi a jeho tehdejší asistentce Janě Nagyové hrozí až desetileté vězení. Státní zástupce pro ně navrhl podmínku a peněžitý trest.

Pochybení policie

Policie nevyšetřovala jen podezření na dotační podvod, ale i takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo. Případ nakonec v červnu odložila, ale jak včera uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství, policejní usnesení je nepravomocné. Dle státní žalobkyně Kateřiny Weissové zastupitelství zjistilo pochybení policie, které se týká nesprávného určení okruhu poškozených objektů. Ti tak mohou podat stížnost. Kauza se týká údajných daňových úniků u plateb firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.