Čápice z jihočeského Makova: Televizní hvězdou v Turecku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Čápice z jihočeského Makova: Televizní hvězdou v Turecku!

Turecký fotograf Tamer Yilmaz zachytil samičku u jezera Isikli.
Turecký fotograf Tamer Yilmaz zachytil samičku u jezera Isikli. (Foto záchranná stanice Makov, Tamer Yilmaz)

Samička vzácného čápa černého, která se v září s GPS na zádech vydala se svým ptačím sourozencem z Čech za teplem, se v Turecku stala televizní hvězdou. Medailonek o českém čápovi s batůžkem odvysílala stanice CNN. Turci dali čápici jméno Isik, v překladu Světlo, a sledují její další pouť.

Isik se spolu s bráškou vylíhla handicapovaným rodičům Tondovi a Toničce v záchranné stanici Makov na Písecku. Jen co čápi povyrostli, dali jim ochránci přírody na záda solární vysílačku, tzv. batůžek, a vypustili je do přírody. „Jsou to jediní černí čápi v ČR, kteří letos dostali před cestou batůžky. Díky signálu GPS můžeme mapovat jejich pouť,“ řekl při odletu čápů šéf stanice Libor Šejna. Mezi velké příznivce makovských čápů patří Hana Kučerová, která před pár dny navštívila Turecko.

Příběh se objevil v turecké televizi a diváky dojal.

Když podle souřadnic zjistila, že se samička z Makova zdržuje u tureckého jezera Isikli, upozornila tamní přátele. „Ke sto kilometrů vzdálenému jezeru se vypravil profesionální dokumentarista a fotograf Tamer Yilmaz. A měl štěstí, čápici objevil uprostřed hejna volavek. Udělal fotky, natočil videa, přidal k tomu záběry z Makova a vytvořil dojemný medailonek o čapí samičce z Čech, která dostala jméno podle jezera Isikli,“ řekla Hana Kučerová.

Nebezpečná cesta

Záběry, které opakovaně odvysílala stanice CNN, obletěly Turecko. Mezitím se Isik přesunula na jih do národního parku Belemedik u Adany, kde se zařadila do hejna migrujících čápů černých. Podle posledních pozorování je čápice z Makova u tureckých hranic. Čeká ji nebezpečný let nad zeměmi, kde lidé ptáky střílejí.

 



Přečtěte si
endy zelová
9. 11. 2023 • 12:03

Isik,zvládneš to.Myslim na Tebe.♥️💕

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.