Olomoucký přírodovědec v Peru: Harpyji tváří v tvář | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Olomoucký přírodovědec v Peru: Harpyji tváří v tvář

Harpyje vypadá démonicky. Jako kdyby jí na hlavu nasadili přilbu antického válečníka.
Harpyje vypadá démonicky. Jako kdyby jí na hlavu nasadili přilbu antického válečníka. (Foto pro Aha! – Tomáš Grim)

V mytologii antického Řecka budily hrůzu a škodily lidem, v reálné ptačí podobě ale vypadají také dosti strašidelně. Harpyje pralesní je vzácný dravec, na kterého jen tak nenarazíte, i kdybyste po pralese týdny chodili.

Setkat se tváří v tvář ve volné přírodě mimo hnízdo je mezi »ptáčkaři« považováno za zázrak. Světově uznávaný ornitolog Tomáš Grim (50) z Olomouce měl štěstí, při pozorování ptáků v peruánském pralese přímo vedle něj harpyje s kořistí přistála.

Bezhlavá opice

„Měl jsem extrémní štěstí. Harpyje přistála s ulovenou a částečně sežranou opicí – malpou – v podrostu jen kousek ode mě,“ popsal neobyčejný zážitek přírodovědec. Z opičího torza ještě crčela krev, obří dravec ji tahal jako loutku a ozobával. Svíral ji v obřích pařátech; jakmile ji uchvátily, neměla šanci přežít. „V hustém podrostu mi chvíli trvalo, než jsem přišel na to, že ten rachot nebyla spadlá větev, ale pták. A navíc takovýto mega špek! Byl jsem z toho dost v šoku. Můj průvodce taky. Za celý život ji předtím viděl jen čtyřikrát.“

Majestátní, ale plachá

U dravců platí, že čím větší jsou, tím více jsou plaší. U vzácných harpyjí to platí dvojnásob. Jsou jedním z nejžádanějších cílů přírodovědných výprav na světě. „Patří do top desítky životních setkání každého birdera (ptáčkaře), který ji potkal,“ prozradil přírodovědec Grim.

Tomáš Grim v pralese.

Jen u hnízda

Potkat harpyji náhodou je mimořádné. „Mám pár známých, kteří harpyji viděli, ale bez výjimky ji viděli jen u hnízda, kam je dovedl průvodce. Vidět ji neplánovaně, tak nablízko, a navíc s kořistí, to je zcela nesrovnatelný zážitek.“

Dravec nejsilnějších spárů

Harpyje pralesní obývá nenarušené lesy v tropech Střední a Jižní Ameriky. Může mít rozpětí křídel až 2 metry. Typická je dvojitá chocholka připomínající čelenku. Loví opice, hady, lenochody, mravenečníky i jiné ptáky. Unese až 10 kg těžkou kořist. Má nejsilnější pařáty mezi všemi dravci na světě. Létá nízko nad stromy, na vyhlédnutou oběť se vrhá střemhlavým letem, obratně manévruje mezi stromy rychlostí až 90 km/h a strhává kořist z větví pomocí svých silných drápů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.