10 rybek pro Leontýnku: Zázrak nad hladinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

10 rybek pro Leontýnku: Zázrak nad hladinou

Tahle kráska právem patří ke klenotům ptačí říše.
Tahle kráska právem patří ke klenotům ptačí říše. (Foto pro Aha! – Jaroslav Malý)

Pohybuje se střelhbitě a v letu za kořistí se krásně zablýskne. Ledňáček říční, kterého mykolog a fotograf přírody Jaroslav Malý pojmenoval Leontýnka, si umí nacpat bříško. Čilá lovkyně za hodinku hravě spořádá až deset rybek!

Focení Leontýnky věnoval Jaroslav Malý na Jindřichohradecku několik uplynulých mrazivých dní. Neodradily ho ani rozmary počasí, kdy chvíli pršelo, chvíli sněžilo a také foukal velmi nepříjemný studený vítr...

„Kdybyste pátrali po vhodném místě, jako ještě donedávna já, ideální je lokalita s tekoucí vodou, která z velké části zamrzne a pro ledňáčka se tím zmenší prostor na lovení,“ popisuje Jaroslav Malý svůj tip na povedené fotky. Fotografa překvapilo, jak obratný a hlavně hladový tento pestrý pták, v průměru 16,5 cm velký, je. „Kdybych na vlastní oči neviděl, kolik toho dokáže jeden malý opeřený drobeček spořádat, nikdy bych tomu nevěřil,“ říká Malý. Během jedné hodiny tak ledňáček dokázal nachytat až deset rybek. „Bylo mi potěšením Leontýnku několik dní sledovat,“ uzavírá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.