Záchrana sovy v Bečově nad Teplou: Puštíka vytáhl z ledové Teplé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Záchrana sovy v Bečově nad Teplou: Puštíka vytáhl z ledové Teplé

Sova skončila po pádu ze stromu v ledové řece.
Sova skončila po pádu ze stromu v ledové řece. (Foto archiv Václava Brožka)

Drama odehrávající se v řece mělo šťastný konec. Tak by se dalo hovořit o záchraně samice puštíka obecného, která spadla do ledové vody v Bečově nad Teplou.

Celé drama se odehrálo v v Bečovské botanické zahradě. Nedávná zimní vichřice tu nalomila několik statných stromů. Na jednom z nich měla domeček i mladá sovička. Když se nic netušící zaměstnanci pustili kvůli bezpečnosti do kácení jejího obydlí, vypadla a skončila v ledové řece Teplé. „Bylo mínus jedenáct stupňů, v tu chvíli jsem ale zimu vůbec necítil. Skočil jsem pro ni. Bylo vidět, že se z vody jinak nedostane. Měla pohmožděné křídlo a nemohla vzlétnout,“ říká zachránce sovy Václav Brožka (49).

O samičku puštíka se dobře postarali v záchranné stanici Drosera.

Samička puštíka se ocitla ve správných rukou. Pan Václav sedm let pracoval v zoologické zahradě a v té botanické předává dětem jako lektor své biologické znalosti. „Sovu jsem dovezl do záchranné stanice Drosera, kde se o ni krásně postarali. Za jedenáct dnů se uzdravila a já měl tu čest ji znovu vypustit do volné přírody, přesně v místech, kde spadla,“ dodává šťastný zachránce.

Víte, že...

...puštík je nejrozšířenější česká sova? Jeho houkání připomíná složeninu písmen „kivik“ s důrazem na poslední slabiku!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.