Pelikáni ze ZOO Dvůr Králové: Převlékání do svatebního | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pelikáni ze ZOO Dvůr Králové: Převlékání do svatebního

Rozpětí křídel pelikánů afrických dosahuje až 290 centimetrů.
Rozpětí křídel pelikánů afrických dosahuje až 290 centimetrů.  (Foto pro Aha! – Helena Hubáčková)

Zajímavá podívaná se nabízí návštěvníkům v průchozí voliéře pelikánů afrických v areálu West Cape v královédvorském safari parku. Odehrávají se tam totiž námluvy.

Období sbližování velkých vodních ptáků lze snadno poznat. Převlékají se totiž do svatebního hábitu. To se tak u pelikánů afrických zvýrazní barevnost zobáku, vaku i oblast očí a na temeni jim vyrostou střapaté korunky. Tím vším svádějí své vyvolené. K tomu si podávají větvičky a hašteří se o nejlepší místa ke hnízdění, které odstartuje už za několik dní.

„Na začátku listopadu pelikány zavřeme do zimoviště ve velké hale a většinou týden na to už mají první vejce a v prosinci mláďata,“ popsal zoolog Michal Podhrázský. Safari Park Dvůr Králové pelikány africké rozmnožil v Česku jako první zoo v zemi již v roce 1998, patří tak mezi nejúspěšnější chovatele těchto ptáků na světě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.