Žirafáci milují listy a kapky deště, ale neradi moknou: Kdo si chce líznout? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Žirafáci milují listy a kapky deště, ale neradi moknou: Kdo si chce líznout?

Mick se právě chystá přitáhnout si jazykem větvičku.
Mick se právě chystá přitáhnout si jazykem větvičku. (Foto Safari Park/S. Jiřičková)

To je, panečku, osvěžení! Žirafy ze Safari parku ve Dvoře Králové si jaksepatří užívají blahodárného deště, který konečně po vysilujících vedrech padá z oblohy. Slastně olizují kapky vody a labužnicky otrhávají svěží listy.

Díky ohebným pyskům, 45 cm dlouhému jazyku a hustým slinám si poradí i s drobnými lístečky, které se skrývají mezi ostrými trny např. akácií a keřů, jimiž se kromě jiného v subsaharské Africe živí. S menším nadšením už ale moknou, a tak listím obalené větve využili samci žirafy Rothschildovy Mick (10) a Lucas (7) také jako deštníky. „Vydatný déšť znamená mnohem větší množství vláhy v listech i rašení těch nových. To žirafy vždy potěší,“ říká mluvčí parku Michal Šťastný. Jak je vidět, v obírání lístků z nejvyšších pater stromů jsou tito nejvyšší savci světa opravdovými mistry.

Víte, že...

...park chová 25 žiraf Rothschildových? Spadají do vzácného poddruhu žirafy núbijské rozšířené zejména ve východní Africe a obývá hlavně Ugandu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.