Stádo lam alpak v Zoo Chleby se rozrostlo: Porod v přímém přenosu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Stádo lam alpak v Zoo Chleby se rozrostlo: Porod v přímém přenosu

Hrdá mamka se synkem. Na nožkách byl trochu nejistý.
Hrdá mamka se synkem. Na nožkách byl trochu nejistý. (Foto Zoo Chleby)

Čekalo na něj stádo i s nevlastním bráškou. Před očima šťastlivců, kteří si vybrali správný okamžik k návštěvě zoo ve Chlebech u Nymburka, přišel na svět nohatý lamí sameček.

„Porod proběhl bez problémů, zkušená maminka se ihned začala o mládě starat,“ popsala radostnou událost z konce září zooložka Alena Fraňková. U prvních pokusů o postavení se na nohy fandily samečkovi desítky návštěvníků. Dalo mu pořádně zabrat, aby se na dlouhých nožkách udržel. 

Nového kamaráda netrpělivě očekával bráška, s nímž má společného otce. Ten přišel na svět už v červnu, porod byl ale komplikovaný. „Zpočátku vůbec nedýchal, zachránila ho včasná pomoc ošetřovatelky,“ říká lektor zoo Jaroslav Dufek.

Kadeřník je hodí do gala

Alpaky se původně chovaly pro srst, která jim neustále dorůstá, ale nelíná. Speciální kadeřník je zastřihne nejen pro jejich vlastní pohodlí, ale také pro návštěvníky. Ti mohou k jihoamerickým kopytníkům i do výběhu. »Salonem« procházejí lamy veřejně každý rok 8. května.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.