Porod v pavilonu goril v Zoo Praha: Matka Duni mládě chrání a kojí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Porod v pavilonu goril v Zoo Praha: Matka Duni mládě chrání a kojí!

Mojino vnouče se líbezně usmívá.
Mojino vnouče se líbezně usmívá. (Foto Zoo Praha/M. Bobek, P. Hamerník)

Moja je babič kou! Samička Duni (10), dcera legendární první české gorilky, v Rezervaci Dja v Zoo Praha porodila své první mládě. Zvládla to bez obtíží a miminko už kojí.

Porod byl rychlý. První kontrakce chovatelé pozorovali v úterý zhruba ve čtvrt na devět večer a osm minut po 21. hodině bylo novorozeně na světě. Ostatní členové skupiny si Duni při tom příliš nevšímali. „Jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu,“ prozradil Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Pohlaví nového člena gorilí rodiny chovatelé zatím neznají. Je prvním potomkem samce Kisuma (26). Ten se ale přibližně za čtvrt roku stane otcem podruhé. Rodit bude tentokrát Dunina babička Kijivu (30).

Babička Moja žije v Cabárcenu.

Dívat se a nefotit

Veřejnost by měla mít možnost mládě ode dneška vidět. Před expozicí goril je ale přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Objektivy mohou totiž Kisuma vyprovokovat k agresivnímu chování. 

Příběh pokračuje

Český gorilí příběh začal narozením Moji v Zoo Praha 13. prosince 2004. Jejími rodiči jsou samec Richard (32) a Kijivu. V listopadu 2011 Moja odcestovala do španělského Cabárcena, kde 16. dubna 2013 porodila Duni. Ta do Prahy za Kisumem přijela v září 2022.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.