Gepardí koťata: Tak tohle je ten svět? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Gepardí koťata: Tak tohle je ten svět?

Kvartet gepardů začal testovat venkovní výběh. Většinou se drží pohromadě, snad aby se nikdo neztratil. Už to jsou pořádné šelmy, lovci...
Kvartet gepardů začal testovat venkovní výběh. Většinou se drží pohromadě, snad aby se nikdo neztratil. Už to jsou pořádné šelmy, lovci... (Foto Zoo Ústí nad Labem)

A jsou venku. Čtyři malí rarášci vystrčili své čumáky a vydali se poprvé do venkovního výběhu. Opatrně , polehoučku prozkoumávají venkovní svět. Koťata gepardů štíhlých předvádějí návštěvníkům ústecké zoo, jak za tři měsíce od narození zesílila.

Na svět přivedla gepardíky loni v druhé půlce září zkušená gepardice. Zatímco rok předtím porodila dvě mláďata, která však krátce nato uhynula, letos připravila chovatelům dvojnásobné nadělení. „První mládě se narodilo půl hodiny po půlnoci a to poslední, čtvrté, krátce po třetí hodině ranní,“ připomněla chovatelka Věra Malířová s tím, že jde vesměs o gepardí dámy. „Pouze jedno kotě je samec,“ upřesnila Malířová.

Skupinka s výraznou hřívou čekala čtyři měsíce na to, až budou smět vytáhnout paty ze své ubikace. „Mláďata se zdárně vyvíjejí, proběhla také nutná vakcinace. Kvůli potřebnému klidu ale bylo nutné je držet od venkovního výběhu,“ vysvětlila veterinářka Jana Matoušková. Teď už ale pobíhají na sněhu v jindy neveřejné části zahrady, kam teď ale mají návštěvníci výjimečně přístup.

Náročný odchov

Odchov gepardů je velice složitý, počínaje sestavením chovného páru přes vlastní páření až po odchov mláďat. V roce 2023 se v rámci chovného programu v Evropě narodilo 14 mláďat. Doposud přežilo pouze šest koťat, z toho čtyři jsou ta z ústecké zoo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.