Veverky z děčínské zoo... Švitoří jako ptáci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Veverky z děčínské zoo... Švitoří jako ptáci

Na svět přišly ale možná už na konci loňského roku.
Na svět přišly ale možná už na konci loňského roku. (Foto Zoo Děčín)

Hned dvě mláďata veverek Prévostových přišla na svět v děčínské zoo. Teprve teď vylezla z hnízdící budky, na svět ale přišla zřejmě už na konci roku.

„Chovatelé nemají šanci zjistit přesný termín porodu, jde totiž o velmi plachá zvířata. Pokud bychom samici rušili nahlížením do hnízdní budky, mohla by se vystresovat, přestat mládě kojit, případně ho i sežrat,“ vysvětlila chovatelka Lenka Kovářová. Kvůli tomu zatím není jasné, jakého jsou veverčata pohlaví. To se dozví ošetřovatelé až v následujících dnech při plánovaném čipování.

Veverky Prévostovy se narodily v děčínské zoo.

„Po odstavení jim začneme hledat nový domov,“ doplnil zoolog Petr Haberland. Děčínská zoo je jediná u nás i na Slovensku, která tento druh veverek, jež na sebe upozorňují zvuky připomínající švitoření ptáků, rozmnožuje. „Jen za rok 2023 se zde podařily tři odchovy, ze kterých vzešlo sedm mláďat,“ pochlubila se mluvčí zoo Alena Houšková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.