ZOO Olomouc obnovuje chov tamarínů skákavých: Rodí dvakrát ročně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

ZOO Olomouc obnovuje chov tamarínů skákavých: Rodí dvakrát ročně!

Do zoo přicestovala mladá samička Kalimika, která se má stát zakladatelkou nového chovu těchto zvláštních primátů.
Do zoo přicestovala mladá samička Kalimika, která se má stát zakladatelkou nového chovu těchto zvláštních primátů. (Foto Zoo Olomouc/Milan Kořínek)

Chov zvláštních tamarínů skákavých – nebo-li opiček Kalimiko – se snaží obnovit olomoucká zoo na Svatém Kopečku. V těchto dnech získala mladou samičku, za pár týdnů by měl dorazit i sameček.

„V minulém roce jsme se rozloučili s naším chovným párem, kdy krátce po sobě zemřeli samec i samice. Samice přitom byla s délkou života 25 let minimálně evropskou rekordmankou,“ prozradila mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. Kalimika chovala hanácká zoo od roku 1997. Samička, která se má stát novou matkou rodu, přicestovala ze Slovinska. Jejím partnerem se pak stane sameček narozený před nedávnem ve Švýcarsku. Tamarini skákaví jsou zvláštní tím, že jako jediní z primátů nemají nikdy dvojčata ani jiné vícečetné porody. Na druhé straně jsou ale také jedinými primáty, kteří rodí i dvakrát do roka.

Je na houby

Kalimika se v menší míře živí ovocem, mízou stromů, hmyzem a obratlovci. Zásadní složkou potravy jsou ale houby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.