Napínavé čekání v Zoo Praha: Vombat vystrčil tlapku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Napínavé čekání v Zoo Praha: Vombat vystrčil tlapku

Winkleigh chodí do expozice, kterou jinak obývá Cooper, na jídlo, aby si zvykala a mohli ji i s mládětem časem vidět návštěvníci.
Winkleigh chodí do expozice, kterou jinak obývá Cooper, na jídlo, aby si zvykala a mohli ji i s mládětem časem vidět návštěvníci. (Foto Aha! – Jiří Koťátko, Zoo Praha/David Vala)

První český vombat v Zoo Praha už zamával na chovatele z vaku mámy Winkleigh růžovou tlapičkou. Víc světu neukázal. Kdy mládě z kapsy vykoukne, je zatím malé tajemství.

Vombat se, po 21 až 30 dnech březosti matky, narodí jako embryo. „Je tak malé, že porod nelze poznat, takže přesně nevíme, kdy na svět přišlo,“ říká chovatel David Vala. Pak mládě přeleze do matčina vaku, napojí se na mléčný struk, ten mu v tlamě zduří a začíná jeho vývoj. „Vak se zvětšuje, občas lze zahlédnou pohyby, je vidět aktivní vstup do něj, a tak víme, že tam mládě je,“ vysvětluje Vala. Podle něj ale trvá zhruba půl roku, než začne malý, ještě holý vombat vykukovat. V Praze by to mohlo být někdy během března až dubna.

Kapsu okukují

Chovatelé stále pracují na důvěře mámy Winkleigh. Když přijde na krmení, pohladí ji, podrbají. Lehají si za ni a dívají se na vak, který mají vombati kvůli hrabání otočený dozadu. Chtějí, aby mládě, až vykoukne, s nimi bylo hned v kontaktu a nebálo se jich. Je to důležité pro budoucí veterinární kontroly.

Tátu oddělili

Matka je nyní oddělena od otce Coopera. Chovatelům to pro bezpečný odchov doporučili kolegové z Austrálie, která je domovem vombatů. Jsou to samotářská zvířata, i v přírodě se potkávají jen na páření, a tak bez sebe prý nestrádají.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.