Zoo Liberec získala supy africké: Pár nese vzácné geny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zoo Liberec získala supy africké: Pár nese vzácné geny

Supi tohoto druhu jsou na pokraji vyhubení.
Supi tohoto druhu jsou na pokraji vyhubení. (Foto ČTK/Radek Petrášek)

Pár vzácných supů afrických získala liberecká zoo. Tito dravci patří mezi jedny z nejohroženějších na světě. Momentálně je nechová žádná jiná zoologická v Česku.

Pár, který se v minulosti již úspěšně rozmnožil, poskytl zahradě soukromý chovatel z Německa, který se ze zdravotních důvodů nemohl dále o dravce starat. Tito supi jsou velmi cenní nejen pro zoo, ale pro celý záchovný program. „Byli získáni z přírody před více než dvaceti lety. Takže nesou geny, které už v přírodě nejsou,“ vysvětlil zoolog Jan Hanel.

Tento druh chová 36 institucí na světě, úspěšně odchovat mládě se ale za poslední rok podařilo jen třem. Liberečtí se pro pár pokusili ve voliéře vybudovat identické hnízdo, jaké měli v Německu. Doufají, že dravci úspěšnou reprodukci zopakují i u nás již v letošním roce.

Tráví je pytláci

Populace supů afrických v přírodě klesla za poslední tři generace o 81 %. Decimují je hlavně pytláci. Ti tráví mršiny svých trofejí, především slonů a nosorožců, aby se supi nad nimi nehromadili a neprozradili tak jejich polohu a nelegální aktivity. Jedna otrávená mršina může zabít i několik set supů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.