Malý šimpanz v Zoo Plzeň sílí: A jeho táta mužní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Malý šimpanz v Zoo Plzeň sílí: A jeho táta mužní!

Táta Siri (vlevo) si potomka s Maruškou hlídá, návštěva Caily mu ale nevadí.
Táta Siri (vlevo) si potomka s Maruškou hlídá, návštěva Caily mu ale nevadí. (Foto Radek Dvořák, Jana Fraňková, Zoo Plzeň/Martin Vobruba)

Dvouměsíční šimpanz v Zoo Plzeň je pýchou táty Siriho (37). Ten si nejen potomka i s mámou Maruškou (37) hlídá, ale upevňuje si stále více pozici hlavy tlupy.

Když Siri přijel do Plzně z krakovské zoo, měl problém prosadit se ve zdejším harému. „Od porodu Marušky se nám mění před očima. Narození potomka mu dál zvyšuje sebevědomí. Začíná se víc chovat jako vůdčí samec,“ prozradila Aha! chovatelka šimpanzů Monika Nováková. Milým překvapením je i to, jak Maruška, která neslyší, zvládá roli matky. „Měli jsme zpočátku trochu obavu. Mládě víc než jiné samice drží nohama a rukama a péče o něj jí jde skvěle,“ říká Nováková. Sameček narozený 28. prosince je každým dnem aktivnější. V posledních dnech už po mámě leze jako pavouček.

Zajímá sestřenici

Nejvíc se o mládě zajímá jeho čtyřletá sestřenice Caila. Nejdříve ji Maruška od synka odháněla, v poslední době ale volí novou taktiku. Když je Caila příliš dotěrná, začíná si s ní hrát, aby odvedla její přehnanou pozornost od mláděte.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.