Jsou šimpanzi v zoo v Magdeburku týraní? Vyškubali si všechny chlupy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jsou šimpanzi v zoo v Magdeburku týraní? Vyškubali si všechny chlupy

Návštěvníkům se naskytl otřesný pohled.
Návštěvníkům se naskytl otřesný pohled. (Foto Zoo Magdeburg, instagram, Facebook)

Co se to s těmi zvířaty děje? Skupinka šimpanzů ze zoo v Magdeburku byla spatřena úplně bez chlupů, jen s pár chomáčky sem tam po těle. Podle ochránců zvířat je to důkaz toho, že jsou v zahradě týraní a nenacházejí se v dobrém psychickém stavu, vysvětlení zahrady je lakoničtější – patří to k nim.

Ochránci zvířat vede znepokojující pohled na oškubané a letargické opice ve výběhu zoologické zahrady na severu Německa k jedinému závěru – jsou vystresované! „Některé části jejich těla jsou úplně holé, tohle chování může být způsobeno především strachem, frustrací a nudou,“ vysvětluje aktivistka. Šimpanzi už od roku 2019 nemají přístup k velkému venkovnímu výběhu a jsou nuceni trávit čas v menším uzavřeném prostoru. Což může zvířata opravdu stresovat. Zoologická zahrada sice utratila 47 milionů za nový opičí výběh, ten ale bude hotový až za několik měsíců.

„Apelujeme na politiky a samotnou ZOO k ukončení věznění velkých opů,“ hřímají aktivisté. „Našim zvířatům se daří skvěle, jsou naprosto v pořádku a těší se velmi dobrému zdraví,“ ujišťuje ale zoo ústy kurátora Felixe Husemanna. A nabízí zcela prozaický důvod nezvyklého zjevu jejich šimpanzů v jejich skupině. „Je to způsobeno takzvaným overgroomingem, tedy nadměrným vzájemným ošetřováním srsti,“ říká a hned vysvětluje, co tím míní. Jde prý o zcela přirozený jev, který každý v zoo někdy viděl – opice si navzájem opečovávají srst, probírají se chlupy, tu a tam něco vyškubnou. U zvířat je to projev náklonnosti a také potvrzení jejich postavení ve skupině.

Přečtěte si
ja01
22. 3. 2024 • 20:55

Aktivistku by měli zavřít do výběhu k šimpanzům aby se jich osobně na to zeptala. Možná by pak už nebyla aktivistkou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.