Nejvzácnější kachna světa! Zoo Praha získala morčáka paranského | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejvzácnější kachna světa! Zoo Praha získala morčáka paranského

Je potápivým zástupcem vrubozobých.
Je potápivým zástupcem vrubozobých. (Foto Zoo Praha/Miroslav Bobek)

Velvyslanec brazilských vod poprvé v Evropě. Zoo Praha získala pro chov nejvzácnější kachnu světa – morčáka paranského. Ve volné přírodě jich žije odhadem už jen kolem padesáti.

Cenné opeřence až dosud chovala jen brazilský Zooparque Itatiba. „Z Brazílie, kde dlouhodobě podporujeme úsilí o záchranu tohoto druhu, jsme obdrželi pět párů,“ říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Cílem chovatelů v Praze je vytvořit zde evropskou záložní populaci těchto ohrožených opeřenců.

Morčáci paranští jsou typickým druhem pro náhorní oblast Cerrado a jejich život je vázán na tamní průzračné řeky s křišťálově čistou vodou, v níž loví rybky. Jídelníček si obohacují také mlži nebo vodním hmyzem. Nejvzácnější kachnu světa představí Zoo Praha návštěvníkům v sobotu odpoledne u příležitosti zahájení 93. sezony.

Byl považován za vyhynulého

Morčák paranský byl poprvé popsán v roce 1817, ale až do 90. let minulého století bylo o něm známo velmi málo. Ve 40. a 50. letech byl dokonce považován za vyhynulého.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.