Labutě opakovaně vyrvali ze spárů smrt i pražští záchranáři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Labutě opakovaně vyrvali ze spárů smrt i pražští záchranáři

Uzdravená labuť Kotrmelína z pražského Motola.
Uzdravená labuť Kotrmelína z pražského Motola. (Záchranná stanice pro volně žijící živočichy Praha)

Přeborníky na životní kotrmelce jsou labuť Kotrmelína a její partner Leonek na motolských rybnících v Praze. V péči pražských záchranářů se oba už podruhé narodili.

Naposledy Kotrmelína válčila se zubatou v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy dva měsíce. „Lidé ji našli 27. listopadu schovanou v rákosí u jednoho z motolských rybníků. Byla vyčerpaná a apatická,“ vzpomíná hlavní ošetřovatelka stanice Zuzana Pokorná. Labutí krásku zřejmě napadl virus a už neměla sílu bojovat. „Byla odevzdaná, nedokázala se sama najíst ani udržet tělesnou teplotu. Musela být pod vyhřívací lampou. Krmili jsme ji sondou, podávali jí antibiotika a podpůrné léky,“ říká Zuzana Pokorná.

Týden se o ni přetahovali se smrtí, než pookřála, začala sama jíst a nabírat sílu. Do volné přírody ji vrátili minulý pátek. Na rybníku na ni čekal věrný Leonek. Kotrmelína radostně mávala křídly. Pak spolu vypluli bok po boku na vodu a vzájemně se o sebe třeli krky.

Přijala ho bez křídla 

Nebyla to první zkouška labutí lásky. I Leonek bojoval o život. V roce 2022 mu někdo v době hnízdění zlomil křídlo. Patrně se s labuťákem dostal do křížku, když bránil svou rodinu s mláďaty. Navzdory péči záchranářů o část křídla přišel. Od té doby nemůže létat. „Když jsme ho tehdy vrátili zpět k samici, která ještě vodila mláďata, zpočátku ho nechtěla přijmout,“ prozradila Zuzana Pokorná. Po několika týdnech se ale opět dala rodina dohromady. O rok později labutí pár znovu zahnízdil a odchoval další mláďata.

Nekrmte pečivem

Pokud chtějí lidé labutím přilepšit, záchranáři doporučují přímo granule pro labutě, které lze koupit v chovatelských prodejnách, nebo třeba nasekaný salát či nasypat na břeh pšenici a ječmen. Rozhodně by jim ale neměli házet pečivo.

Kroužek »promluvil«

Ornitologický kroužek, který Kotrmelína měla na noze, záchranářům prozradil, že se spolu setkali již v minulosti. V roce 2017 se ještě coby malé mládě zamotala do pohozeného rybářského vlasce na Košíkovských nádržích v Praze 11. I tehdy jí lidé pomohli. Vyprostili ji z něj a vrátili zpět k rodičům.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.